Sämre beläggning i gästhamnarna i sommar

Både i Oxelösund och Nyköpings gästhamn börjar säsongen lida mot sitt slut men fortfarande lägger en och annan båt till.

– Känslan är att det har varit sämre beläggning i år än tidigare år men inte något extremt, säger Robert Gröning, hamnvärd i Oxelösund.

20 augusti 2019 15:35

Det är mitten av augusti och solen skiner i Oxelösunds gästhamn, det kommer en finskflaggad segelbåt in mot bryggan och hamnvärden Robert Gröning och kollegan Emil Malmsten möter upp.

Seglaren ber om hjälp med att förtöja för de har drabbats av motorfel och båten är stor. Men det är tomt vid bojarna bredvid så efter bara några minuter ligger båten förtöjd.

– Just nu ligger cirka 20 båtar inne hamnen, den här tiden på året är det flest tyskar och svenskar. Tyskarna är de som lägger i båten först av alla på säsongen och tar upp den sist, säger Robert Gröning.

Det är sista helgen för säsongen innan kontoret och butiken i Oxelösunds gästhamn stänger, därefter får båtgäster checka in via en maskin som finns i hamnen.

Robert Gröning sammanfattar säsongen.

– I juli var det mycket gäster, i juni och augusti är det flest tyskar. Känslan är att det har varit sämre beläggning i år än tidigare år men inte något extremt. De som kommer hit säger att det är färre och färre ute i skärgården ocskå, säger Robert Gröning.

Leif Jonasson besöker Oxelösunds gästhamn tillsammans med Kerstin Djupström och hennes barnbarn Tage och Hjalmar Rydstedt och njuter av en glass i solskenet.

– Vi har åkt hit med motorbåten från Jogersö via Femörehuvud, berättar Leif Jonasson.

– Det är tradition att åka hit med båten och äta glass, förklarar Kerstin Djupström.

Alexander Spens har arbetat i Nyköpings gästhamn under hela sommaren och nu gör han sina sista dagar på hamnkontoret innan skolan drar igång igen.

– Det har varit en bra sommar men ingen rekordsäsong.

Har ni haft fullbokat i sommar?

– Det blir inte fullt i en gästhamn, vi kan alltid hitta en plats, säger han och ler.

Alexander Spens hjälper en gäst med att boka tvättmaskin medan han berättar att han lagt märke till att många av gästerna som har båt i Nyköpings gästhamn har kommit till Nyköping med flyg via Skavsta.

– Framförallt har vi många gäster från Tyskland. De flyger upp hit och har båtarna här hela säsongen, de älskar vår skärgård, säger han.

Lars-Erik Larsson och vännen Pelle Barnieske kommer inte från Tyskland utan de har seglat från Mariefred.

– Vi har varit här många gånger, nästan årligen sedan vi började segla 1988, berättar de.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolin Ericson