Vaktkuren förfaller: "Det är bedrövligt"

Den gamla vaktkuren har varit övergiven länge och så verkar det förbli. – Rätt som det är så ramlar väl kuren av sig själv, säger Gunnar Vieweg, chef för F11-museet.

Nyköping/Skavsta2016-09-23 21:22

Krossade rutor, flagnande färg och vildvuxet buskage – den solblekt rosa vaktkuren vid gamla infarten till Skavsta flygplats skvallrar om mycket historia. På baksidan finns små gallerförsedda gluggar, rester från flottiljpolisens arrest där F11-basens skurkar satt.

– Jag antar att huset var rött en gång, säger Gunnar Vieweg, chef för F11-museet, och tittar på fasaden som vetter ut mot vägen.

Förbi dånar flygbussar, taxibilar, 515-bussen från Nyköping och en och annan traktor – men trots det exponerade läget är byggnaden mer eller mindre bortglömd.

"Finns det något mer slitet hus i hela Nyköping?", frågar en insändarskribent (SN 23/9) som tycker att det är skämmigt att det inte görs något åt den gamla vaktkuren. Gunnar Vieweg håller med.

– Det ser för bedrövligt ut, och det har det gjort i många år. Jag vet att man pratade om att riva den för säkert 15 år sedan, men då tyckte man att det var onödigt dyrt.

Vaktkuren tillhör Skavsta flygplats som har drygt 25 fastigheter på området. Mats Rodgerson, kommersiell direktör och ansvarig för fastigheterna, säger att han känner till vaktkuren och att det har varit turer kring den tidigare, men är "för ny på Skavsta" för att veta mer.

– Vi är medvetna att vissa byggnader på området är i behov av renoveringar, erkänner Mats Rodgerson och nämner bland annat ett par byggnader vid nya infarten till Skavsta som ska renoveras i sinom tid.

Hur känns det att folk tycker att det ser slitet ut på Skavsta?

– Vi lägger så mycket resurser som vi absolut kan, men givetvis kommer det kunna ta lite tid innan alla våra lokaler är uppe i det skick som vi vill ha dem. Börjar man renovera tar det en stund och vi har inte resurserna att åtgärda alla byggnader samtidigt, säger Mats Rodgerson.

De senaste åren har man fokuserat på att utöka terminalens kapacitet och göra den "toppmodern". Nyligen har man även investerat i ett nytt parkeringssystem.

– Det är synd att det ser ut som det gör för många åker ju förbi. Rätt som det är så ramlar väl kuren av sig själv, och den del som inte kan restaureras borde rivas, säger Gunnar Vieweg, chef för F11-museet.

Skulle ni på museet kunna tänka er att ta hand om vaktkuren?

– Nej, vi har inte resurserna, men man kan tycka att kommunen kan lägga en slant. Det finns ju ett kulturvärde att bevara, vaktkuren är nästan ett byggnadsminne, säger Vieweg.

SN har kontaktat Nyköpings kommun angående byggnaden men inte fått något svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om