Strax innan 01.30 på torsdagsnatten larmades polisen till gården utanför ett flerfamiljshus i Brandkärr i Nyköping med anledning av skottlossning.

Enligt uppgifter ska det ha hörts fyra skott. Ett flertal polispatruller ryckte ut och sökte igenom området, och det stod snabbt klart att skott avfyrats mot en fastighet i området

Skotten avfyrades utifrån och genom en entrédörr på fastigheten, ingen person ska dock ha befunnit sig trapphuset.

Artikelbild

| Flera skott avlossades mot fastigheten.

På torsdagsnatten kom uppgifter om att även en lägenhet hade beskjutits och det har uppstått skador på ett lägenhetsfönster, men de har uppstått på annat sätt. 

– Det förefaller så. Skadorna på fönstret kan komma från en sten, säger förundersökningsledare Lars Liewenborg

Fönsterskadorna ska ha uppkommit samma natt, om den händelsen har något att göra med skottlossningen och om det finns någon hotbild mot någon som bor i huset är det däremot för tidigt att svara på, berättar Lars Liewenborg.

– Men det är nära till hans att tro att det är någon form av markering mot någon i fastigheten, det vet däremot inte nu.

Artikelbild

| Polisen spärrade av ett stort område framför fastigheten. På marken syns gula skyltar som utmärker fynd som gjorts.

Händelsen är i nuläget rubricerad som försök till mord, men kan komma att ändras.

– Med tanke på de uppgifter som kommit fram hittills så förefaller det snarare vara ett grovt olaga hot och ett grovt vapenbrott. Som det ser ut nu så  har det alltså inte förelegat någon fara för att någon skulle ha skadats av de här skotten.

Ett 20-tal förhör har genomförts efter natten händelse, bland annat med boende i huset och vittnen. Någon misstänkt gärningsman finns det däremot inte i nuläget.

Det har gjorts iakttagelser efter skottlossningen, minst en person har setts lämna brottsplatsen, och polisen jobbar nu vidare med dessa vittnesuppgifter.

Tidigt på fredagsmorgonen genomförde tekniker en undersökning av platsen, som spärrades av med polisens plastband.

– Brottsplatsundersökningen är färdig nu och vi har säkrat en del spår. Vad det är kan jag inte nämna, men det ska skickas på analys, säger Lars Liewenborg.

Polisen tror sig veta vad det är för vapen som har använts men vill inte gå in närmare på det.

För två veckor sedan inträffade en annan skottlossning i centrala Nyköping där en man skadades lindrigt i buken. Nyköpingspolisen ser däremot inga direkta kopplingar mellan händelserna för tillfället.