Skottlossningen kan vara gänguppgörelse

En man i 40-årsåldern skottskadades i centrala Nyköping natten mellan torsdag och fredag. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Det finns ännu ingen misstänkt gärningsman.

Polisen grep misstänkt blottare i Hälleforsnäs.

Polisen grep misstänkt blottare i Hälleforsnäs.

Foto: Sandra Nordin

Nyköping2019-07-12 16:12

Strax efter midnatt larmades polisen av personal på Nyköpings lasarett efter att en man kommit in med en skottskada i buken. Skadan var lindrig och mannen lämnade sjukhuset tidigt på fredagsmorgonen.

Polisen misstänker att det handlar om en uppgörelse mellan kriminella grupperingar. Den skadade mannen är välkänd av polisens grova brottsutredare.

– Det finns absolut ingen anledning till oro för allmänheten, säger förundersökningsledare Henrik Hägglund.

De inledande förhören på sjukhuset gav inga ledtrådar, inget motiv eller ens plats där skjutningen ägde rum.

– Vi hörde honom helt kort men han vill inte medverka.

Polisen pratade även med flera personer som var med mannen på sjukhuset utan att bilden klarnade särskilt mycket. Det ska dock ha gjorts vissa beslag både inomhus och utomhus.

Polisen avslöjar inte vilken typ av vapen som antas ha använts, inte heller om mannen skjutits med ett eller flera skott. Det ska inte heller ha kommit in några rapporter om skottlossning under natten.

Polisen har gjort vissa kriminaltekniska undersökningar på platser på Öster men inga avspärrningar har gjorts. Polisen är angelägen om att komma i kontakt med personer som sett eller hört något.

Enligt förundersökningsledare Henrik Hägglund kontaktade flera vittnen polisen under fredagen.

– De kommer att höras så snart som möjligt, kanske redan under helgen. Men det är väldigt svårt att utreda skjutningen om målsägaren inte vill medverka, säger han.

Flera uppgörelser mellan kriminella i Nyköping har eskalerat och slutat i skottlossning det senaste året. Under 2018 inträffade tre kända skjutningar. Polisen hade även då uppenbara svårigheter att få uppgifter från offren.

Motstånd mot inblandning från polisen dokumenterades nyligen i en djupstudie från brottsförebyggande rådet, BRÅ. Enligt den finns en samstämmig uppfattning bland kriminella att man riskerar sin, och kanske också anhörigas, säkerhet om man pratar med polisen. Det finns också en uppfattning att polisen inte kan skydda den som deltar i en brottsutredning. Många intervjupersoner ser skjutvapenvåldet som en

investering i den egna kriminella karriären. Våldet är ett sätt att bygga upp sitt rykte och stärka sin position.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om