Gråa skyar och ett par plusgrader. Så har vintern i Nyköping sett ut till stora delar och den lilla mängd snö som ändå har fallit har snabbt försvunnit.
Det har inneburit en kraftig lågsäsong även för kommunens snöröjning.
– Den här säsongen har varit ganska lugn får man verkligen säga, det har inte varit mycket snöröjning att prata om utan mer halkbekämpning, säger Andreas Molin, driftchef för gator inom Nyköpings kommun.
I Nyköping snöröjs vägar med mycket biltrafik när snödjupet är fyra centimeter eller mer och för vägar med mindre trafik påbörjas snöröjning vid sju centimeter eller mer. Det har man inte behövt göra alls denna vinter men kommunen har genomfört ungefär 13 insatser gällande saltning av huvudvägnätet och sopsaltning av gång- och cykelbanor, som också har sandats vid tre tillfällen, berättar Andreas Molin.
– Vi har ju ständig koll på vädret och de prognoser som finns, och åker ut för att kolla väglag både kväll och morgon. Även om det är varmt kan det ju bli frosthalka.
Kommunen har en budget för halkbekämpning på cirka 8,5 miljoner, de pengarna ska räcka under 2020. Så här långt har mellan 2,5-3 miljoner kronor gått åt. Och det kommer sannolikt innebära att man kan spara in rejält med pengar.
– Det är lite svårt att säga hur mycket pengar det kan handla om i nuläget. De stora utgifterna brukar ligga i januari-februari, men det skulle kunna röra sig om några miljoner.
Huvuddelen av de nämnda 2,5-3 miljonerna är kopplade till fasta kostnader kring den beredskap som finns för snöröjningen. Dels kommunens egen personal samt inhyrda entreprenörer som ligger i beredskap mellan första november och sista mars.
Vad händer med pengarna som ni kan spara in?
– Vi använder det inte på något annat sätt i vår verksamhet utan de går tillbaka in till kommunen.
Grannen Oxelösund har haft de högsta temperaturerna i Sörmland denna ovanligt milda vinter. Oxelösunds entreprenad och schakt som har snöröjningsuppdrag åt fastighetsbolaget Kungshem har haft en lugn vinter så här långt.
– Gator och vägar snöröjs vid fem centimeter så för vår del har det handlat om annan typ av halkbekämpning, säger Joakim Öhman, driftansvarig på företaget.
De har samtidigt jour fram till sista mars, redo att rycka om snösmockan skulle slå till.
– Man håller ju koll på värdet och hoppas att snön ska komma, som 2010, säger Joakim Öhman.