Socialdemokraterna kritiserar SD:s ekonomiska politik

Sverigedemokraternas politik hotar välfärden. Det anser ledande socialdemokrater i Östra Sörmland som nu går till angrepp mot SD:s politik.

– SD:s budgetförslag drar helt undan mattan för välfärden, säger Urban Granström (S).

24 januari 2018 13:02

I en gemensam skrivelse har de fyra socialdemokratiska kommunalråden i Gnesta, Trosa, Oxelösund och Nyköping öppet gått ut med kritik mot Sverigedemokraternas budgetförslag på riksnivå som de anser är ett hot mot den svenska välfärden.

Framför allt kritiserar de SD:s planer på att skära ned på statsbidragen till landets kommuner och partiets planer att på sikt avskaffa den kommunala utjämningen mellan kommunerna.

För Nyköpings del handlar det om 87,7 miljoner kronor i uteblivna intäkter från staten, vilket direkt skulle drabba skola och äldreomsorg menar Urban Granström.

– De senaste fyra åren har vi jobbat hårt med att utveckla Nyköping. Att politiken hänger ihop på riksnivå och kommunal nivå är nödvändigt för att vi ska få ihop välfärden. Samtidigt är jag intresserad av hur SD ska få ihop ekonomin på kommunnivå då de inte lagt något budgetförslag alls inför kommande mandatperiod, säger Urban Granström.

De fyra socialdemokratiska skriver att de vill värna och stärka det kommunala utjämningssystemet och att SD:s förslag gynnar ett fåtal rika kommuner med många höginkomsttagare

Oxelösunds kommunalråd Catharina Fredriksson är lika kritisk. Hon menar att sitter man i kommunfullmäktige och aspirerar på makten bör man ha ett program eller lokalt budgetförslag som visar väljarna vad det är man vill gå till val på. Hon understryker även att välfärden är hotad i Oxelösund om SD:s budgetförslag på riksnivå blir verklighet.

– Vi är i ett läge när vi behöver bygga ut skolan och äldreomsorgen här i Oxelösund. SD:s politik skulle vara förödande för vår kommun och blir den verklighet tvingas vi till kraftiga nedskärningar. Det är skrämmande, säger hon.

Ett räkneexempel från de fyra socialdemokraterna visar att Trosa skulle förlora hela 2280 kronor per innevånare med en Sverigedemokratisk politik, Oxelösund får 22,2 miljoner mindre, medan Gnesta skulle förlora 1790 kronor per innevånare, eller totalt 19,7 miljoner kronor.

– SD:s politik får förödande konsekvenser för förskola, skola och äldreomsorg här i Gnesta. När man räknar på deras förslag handlar det åtminstone om 50 tjänster som skulle försvinna, säger Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Palmqvist

Ämnen du kan följa