SSU: Skippa torget –­ häng på Magasinet

– Gå inte till Stora torget. Då vinner dom, säger SSU:aren Muwahib Abdi, 17.

16 april 2019 19:15

Timmen innan högerextrema Alternativ för Sverige rullar in i Nyköping på onsdagen öppnar Kulturhuset Magasinet dörrarna till ett antirasistiskt event.

Muwahib Abdi är med i arrangörsgruppen. Hon var med i september förra året då AFS torgmöte urartade efter våldsamma provokationer från de högerextrema politikerna. Hon vill hindra att det upprepas.

– Att höra det dom sa om oss, det kändes som vi var ensamma och alla var emot oss. En del av mina vänner blev sprejade med pepparsprej, vissa blev tagna av polisen.

Det blev snabba ryck då styrelsen i SSU Nyköping förstod att AFS åter planerade ett kampanjmöte mitt i stan. Eventet fick namnet "Res dig upp" och det blir paneldebatt och poesi, mat och musik.

­ ­– Vi gör det här för att ungdomar inte ska ta sig till torget. Det blir ett annat ställe att vara på.

Poeten Yusuf Hussein från Stockholm läser dikter och har en poesiworkshop och Daniel Vencu från SSU Stockholm föreläser om antirasism. Det blir livemusik med lokala artister och artister från Norrköping och Flen, tv-spel och diskussioner.

­– Det blir en känsla av fritidsgård, ett skönt häng helt enkelt. Och alla är välkomna, säger Muwahib.

Hon har tjatat på folk att de ska gå till Magasinet istället för att vara på stan.

­– AFS vill att vi ungdomar ska komma dit, speciellt utländska människor. Då kommer det att hända samma sak som i höstas och då vinner dom. Men jag tror verkligen att folk kommer till oss. Vi bjuder på mat och hänger med varandra istället, säger Muwahib.

Ytterligare minst ett motevenemang annonseras just nu på facebook. Det är Jonas Berggren som tagit initiativ till "Manifestation mot hatet", som går ut på att lämna torget helt folktomt när AFS är där.

– Det är dags att vi alla tar avstånd från det hat som sprids i en allt snabbare takt i vårt samhälle och i vår vardag, säger Jonas Berggren som avslutar med att citera Astrid Lindgren: "Tänk om det blev krig och ingen gick dit".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Katrin Drevfjäll