Stadsfjärden är Svealands mest övergödda plats

I Stadsfjärden utanför Nyköping rinner höga halter av lera och växtrester ut från tre vattendrag i området. Svealands kustvattenvårdsförbunds rapport för 2019 är ingen rolig läsning för Nyköpingsborna.

Forskning kan konstatera  att

övergödning, genom ökad grumling av vattnet och påväxt av trådformiga alger, har en negativ påverkan på bottenv

egetationen och då även på fisk.

Forskning kan konstatera att övergödning, genom ökad grumling av vattnet och påväxt av trådformiga alger, har en negativ påverkan på bottenv egetationen och då även på fisk.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2019-05-22 20:45

Klorofyll används som ett mått på mängden mikroskopiska alger och cyanobakterier i vattnet. I Nyköping finns det gott om klorofyll i vattnet och den ekologiska statusen är så dålig att Nyköping hamnar lägst i ranking, enligt rapporten. Här är vattnet så övergött att statusen i Nyköping är sämre än på någon annan plats i hela Stockholmsområdet, som dessutom har över en miljon invånare. Per Berggren är miljöchef på Nyköpings kommun.

– Stadsfjärden är utsatt eftersom tre åar mynnar ut där. Näringsämnentransporteras dit från ett stort område, säger han.

Han syftar på Kila- Svärta- och Nyköpingsåarna där vatten från åkrar, avlopp och skogar rinner ner och sedan hamnar i Stadsfjärden.

Hur skiljer sig det här området från övriga i Svealand?

– Det här området har inte så många sjöar som ligger nära kusten. Det blir en viss självrening i en sjö.

Det är framför allt längs Kilaån och Svärtaån där det är långt till sjöar. Nyköpingsån har Långhalsen, ungefär en mil norr om Nyköping, som tar upp växtnäring.

Gödsel i jordbruket lyfts ofta upp som en problemkälla, hur ser kommunens tillsyn ut?

– Som alla andra miljöfarliga verksamheter så har vi regelbunden tillsyn. Framför allt på de större jordbruken så att de lever upp till lagens krav.

Vi vet att det är övergött och att det inte finns många sjöar nära Nyköping som inte kan ta upp växtämnena. Har ni möjlighet att utöva påtryckningar för att minska övergödningen?

– Vi ska ställa de krav som finns i lagstiftningen. Vi har svårt att ställa högre krav än det, säger han och tycker att lantbrukarna sköter sig.

Hur ser du på lagstiftningen?

– Vi behöver jobba på flera olika sätt. Lagkrav är inte det enda om man ska nå hela vägen, säger han.

PerBerggren berättar att Vattenvårdförbunden har fått bidrag av kommunen för att kunna genomföra åtgärder. Som exempel strukturkalkas åkermark i Kiladalen för att fosfor inte ska lakas ur jorden. Kommunen jobbar även med att inventera alla avlopp i hela området, som också bidrar till övergödningsproblematik. Tanken är att lagens krav ska uppnås om några år, enligt Berggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!