Det har nu gått lite drygt två veckor sedan Ryanair meddelade att man efter 13 år stänger ner basen på Skavsta - i alla fall tillfälligt. Anledningen uppges vara leveransproblem med flygplansmodellen Boeing 737 Max.

Nedstängningen sker från och med sommarsäsongen 2020, som inleds 29 mars, men flygplatsens vd Peter Steinmetz har hopp om att Ryanair ändå ska behålla basen i Nyköping.

– Ja, självklart. Men som många andra flygbolag lider Ryanair av att Boeing 737 Max inte kan levereras. Det är en besvärlig situation, jag har förståelse för det och hoppas verkligen att det här är en temporär nedstängning, säger Peter Steinmetz.

Han tror att parterna kommer att diskutera Ryanairs planer mer i detalj, under januari månad.

Tidigare uppgifter har gjort gällande att 18 linjer med Ryanair från Skavsta kommer att försvinna i och med att sommartidtabellen börjar gälla, samtidigt som 14 stycken blir kvar.

– Vi väntar fortfarande på ett slutgiltigt besked kring sommartidtabellen. Som det ser ut nu så är det inte hundra procent spikat än.

Hur mycket Skavsta kommer att tappa i form av antal passagerare från 29 mars är för tidigt att sia om.

– Vi kommer att tappa i volym, vilket såklart är tråkigt. För tillfället tittar vi på de tänkbara konsekvenser som det kan föra med sig, säger Steinmetz som trots det bekymmersamma nuläget ser en långsiktig framtid för Ryanair på Skavsta. 

– Absolut. Vi är den enda svenska flygplatsen som har vuxit i år. Det finns ett behov som vi kan tillgodose. 

Skavsta tampas med Bromma om platsen som landets tredje största flygplats och passagerartillväxten har varit god under året i jämförelse med de anläggningar som ägs och drivs av det statliga bolaget Swedavia, däribland Arlanda, Landvetter, Bromma och Malmö som alla tappar.

Men eftersom flygbolagen planerar sina tidtabeller ungefär nio månader i förväg kan det vara svårt att hitta andra bolag som kan ersätta den förlorade Ryanairtrafiken.

– Det kommer att bli en utmaning på kort sikt, men visst det kan vara en eller två linjer som tillkommer till sommaren. Vi undersöker det. 

Hur påverkas de anställda på Skavsta av Ryanairs neddragningar?

– Det är fortfarande oklart. Vi inväntar även där ett definitivt besked om tidtabellen och för diskussioner med fackförbunden, därefter kan vi se hur det påverkar de anställda.