Brand i villa och ladugård efter blixtnedslag

Det kraftiga åskovädret under onsdagskvällen och natten till torsdagen ledde till ett omfattande strömavbrott och ett flertal bränder. Bland annat slog blixten ner i en villa och en ladugård. Räddningstjänsten bekämpar fortfarande bränderna.

28 augusti 2019 19:31

Strax efter klockan tio på onsdagskvällen fick SOS Alarm in samtal om att blixten slagit ner i väggen på ett mindre hus tillhörande en villa på Hagstugevägen utanför Nyköping. Räddningstjänsten ryckte ut till platsen men hittade ingen aktiv brand och kunde återvända efter en 20 minuter lång insats.

– Blixten hade slagit ner i metallkonstruktionen som höll ihop huset. Blixtnedslaget gjorde så att väggarna på huset trycktes ut några decimeter, säger Stefan Karlsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Vid 00.48 kom ett nytt larm om ett blixtnedslag i en herrgård i Sofielund. Larmet kom efter att en granne sett blixten slå ned i villan. Räddningstjänsten är på plats med sju enheter.

– Vi är där och håller på att frilägga konstruktionen. Det har gått in ett flertal krypbränder i huset men det brinner inte med öppna lågor. Vi räknar med att vara kvar i åtminstone några timmar till, säger Thomas Ydrenius, räddningschef i beredskap vid Sörmlandskustens räddningstjänst vid 04.30-tiden.

Vid 07-tiden rapporterade Stefan Karlsson, instasledare vid räddningstjänsten att läget är under kontroll.

– Branden hade tagit sig in i husets väggar. Vi fick bryta upp en del väggar så det blev lite skador på väggen, säger Stefan Karlsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Ingen person ska ha skadats vid blixtnedslaget.

Strax före klockan 01.40 fattade en ladugård vid riksväg 57 mellan Gnesta och Björnlunda eld efter att blixten slagit ned.

– Räddningstjänst är på plats där. Inga djur eller personer ska ha skadats men det har setts på både lågor och rök på platsen. Det finns ingen prognos för hur länge insatsen beräknas pågå, uppger en operatör vid SOS alarm vid 02.15-tiden.

Strax efter klockan 03 kom det uppgifter från platsen om att taket brann på den höga ladugårdsbyggnaden på flera ställen.

Klockan 04.30 meddelade räddningstjänsten att det är en fullt utvecklad brand i ladugården.

– Vi håller på med släckningsarbete just nu. Även här räknar vi med att vara kvar i några timmar till, säger Thomas Ydrenius.

Strax efter klockan sju på torsdagsmorgonen var räddningstjänst fortfarande på plats.

– Vi har lyckats rädda omkringliggande byggnader vilket var målet. Just nu är vi fortfarande på plats och eftersläcker, säger Stefan Karlsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Åskovädret som drog in över Sörmland under onsdagskvällen gjorde också många strömlösa.

Under kvällen rapporterade Vattenfall om flera pågående strömavbrott med över 3500 berörda kunder, bland annat i Stigtomta.

I Ålberga ska enligt Vattenfall 319 kunder drabbats av strömavbrott. Enligt Vattenfall slogs strömmen ut klockan 18.40 på onsdagskvällen.

Även i centrala Nyköping har det varit strömlöst till och från.

Vid femtiden på morgonen var ett 30-tal av Vattenfalls kunder fortfarande strömlösa i länet.

I bostadsområdet Brandkärr fick räddningstjänsten rycka ut tre gånger sedan hissar stannat i flerfamiljshusen. I två av hissarna fanns barn.

– Eftersom det var barn inblandade tog vi lite extra allvarligt på stoppen. Men vi var där och öppnade och allt gick bra, säger Stefan Karlsson, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

I Valstaängen i Nyköping slog blixten ner i en elstolpe.

– Den splittrades och det brann lite runt om, säger Stefan Karlsson.

Även i Djälp utanför Stigtomta ska blixten ha slagit ner i en elstolpe.

Det har även kommit in larm om befarade skogsbränder, men än så länge har räddningstjänsten inte kunnat lokalisera några bränder i terrängen.

– Det kan hända att det ligger och pyr i markerna och riskerar att ta sig om några dagar, säger Stefan Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!