Träffpunkten i Nyköping nära konkurs

Med ett budgeterat underskott på tvåhundra tusen kronor är den ideella föreningen Träffpunkten nära en konkurs. Det säger föreningens ordförande Bengt Sandström som har slagit larm utan att få respons.

Mellan 40 och 60 personer besöker Träffpunkten dagligen. Men ekonomin är kroniskt ansträngd och nu flaggar styrelseordförande för att en konkurs kan vara nära.

Mellan 40 och 60 personer besöker Träffpunkten dagligen. Men ekonomin är kroniskt ansträngd och nu flaggar styrelseordförande för att en konkurs kan vara nära.

Foto:

Övrigt2018-03-31 07:00

– Vi har varit underfinansierade länge och nu vet jag snart inte vad vi ska göra för att undvika en konkurs, säger Bengt Sandström.

Mötesplatsen Träffpunkten en daglig fristad för många av Nyköpings hemlösa och andra utsatta. I lokalerna vid det gamla ullspinneriet Fors vid Nyköpingsån kan de köpa hemlagad lunch för några tior, tvätta kläder eller få en stunds sömn på någon av sofforna.

Trots att föreningen har flera bidragsgivare har Träffpunkten under lång tid brottats med ekonomiska problem och ekonomin är enligt Bengt Sandström kroniskt ansträngd.

Han har vid upprepade tillfällen flaggat om situationen till både kommun och svenska kyrkan, som är de största bidragsgivarna. Och har även haft personliga samtal, både med kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) och kyrkoherde Lars Viper. Ändå händer inget enligt Bengt Sandström.

– Jag upplever att de lyssnat men vi är underfinansierade sedan länge och bidragen har inte ökat i takt med reella kostnader som arbetsgivaravgifter, löner, hyra för lokalerna, elkostnader och telefon, säger han.

Kyrkoherde Lars Viper bekräftar bilden. Han har tillsammans med representanter från både kommunen, Träffpunkten och Eskilstuna stadsmission arbetat för att hitta en ny och långsiktig lösning för Nyköpings mest utsatta där ett härbärge i stadsmissionens regi är en av lösningarna. Men ännu är det långt till att planerna realiseras och Lars Viper säger att frågan om Träffpunktens ekonomi måste lösas innan vintern, då läget för Träffpunktens gäster är extra utsatt.

[fakta nr="1"]

Tomas Lindroos är direktor på stadsmissionen i Eskilstuna och hans bedömning är att Nyköpings kommun är väldigt angelägna om att få till en stadsmissionerad verksamhet men om det ska vara en ren uppdragsverksamhet eller en insamlingsfinansierad verksamhet vet han inte i dag.

– Nyköpings kommun måste fatta ett beslut och skriva ett avtal, först då kan jag svara på hur nästa steg ska bli, säger Tomas Lindroos.

Men Bengt Sandström vet inte om man ens kan hålla ut till vintern. Förutom det massiva underskottet råder det personalbrist på Träffpunkten efter att Monika Ungemann, verksamhetsansvarig på Träffpunkten sagt upp sig efter 16 år.

– Det är tungrott på många plan, samtidigt är det inte rimligt att verksamheten ska gå runt på pensionärer. Monika är 80 år och har gjort en fantastisk insats för alla drabbade människor och det är svårt att ersätta en människa som haft så många talanger. Vi måste få hjälp med att hitta en lösning på det här nu, säger Bengt Sandström.

Vad händer om ni går i konkurs?

– Våra gäster är inga som springer på torget med plakat och protesterar, utan de kommer leta mat i sopor och ta skydd på offentliga toaletter. Vi har ett antal vinddrivna existenser som lever och har ett hyggligt liv tack vare oss, det måste man komma ihåg. Samtidigt har vi klarat oss tack vare volontärerna och att livsmedelsbutikerna numera skänker mat till oss.

Träffpunkten beroende av bidrag

Sedan 2002 har Träffpunkten i Nyköping varit mötesplatsen och fristaden för människor med olika former av missbruksproblematik och hemlöshet.

Följande intressenter finansierade Träffpunktens verksamhet enligt 2016 års bokslut

Nyköpings församling 250 000 kr

Nyköpings kommun 510 000 kr

Övriga församlingar 75 000 kr

Röda korset 50 000 kr

Frivilliga privatpersoner 170 000 kr

Medlemsavgifter 30 000 kr

Försäljning av lunch 80 000 kr (en lunch på Träffpunkten kostar 30 kronor)

Lönebidrag 335 000 kr

Totalt 1.5 miljoner kronor

Träffpunkten har en heltidsanställd och tre deltidsanställda. Resten är volontärer.

Lokalerna ägs av Klövern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!