Sedan tidigare finns också Nyköpingskrogen Skafferiet med i guiden, Forsen har testats på nytt efter att restaurangen fick ny regi förra året. Bomans, Stadshotellet och Fina Fisken i Trosa är redan väletablerade i sammanhanget och fick utmärkelsen god klass i fjol.
Sammanlagt finns 589 restauranger på årets lista. Vilken klass krögarna bedöms hålla presenteras först i mars.
– Det här är något vi har strävat efter. Vi hade på känn att de var här och provåt för vi brukar fråga våra gäster efter feedback, men den här gästen sa att min feedback syns någon annanstans, säger Bernhards kökschef Patrick Hallbäck.
Vad krävs för att komma med?
– Att ha en bra matupplevelse och att gästerna skriver till guiden och tipsar. Det finns inget medlemsregister utan de går på tips och sen kommer de och provar.
Restaurangen öppnades för ett år sedan. Patrick Hallbäck hoppas att utmärkelsen ska hjälpa till att dra fler matgäster.
– Vi vet inte vad det kommer innebära men det är en hel del människor som använder guiden när de är ute och åker och kommer till nya städer.
Inom turismnäringen talas det om att maten blivit ett viktigt dragplåster, att fler väljer resmål efter magen.
– Folk är mer och mer medvetna nu. Vi har märkt av det genom att vi har mycket hotellgäster från Stockholm som kommer på helgerna, nästan fler än vi har Nyköpingsbor, säger Patrick Hallbäck.