Just nu befinner sig Hanna Öhman från Nyköping, Julia Ekström från Katrineholm och Elin Olsson från Trosa på lärarpraktik i Kenya, tillsammans med sin klass från Linköpings universitet. Om dagarna håller de i lektioner för de yngre eleverna på skolan Kensvalley.
– Den skolan vi är på är väldigt bra, i Kenyanska mått. Men den är nystartad och har inga böcker ännu, berättar Julia Ekström.
Kensvalley är en privatskola där barnen betalar en terminsavgift för att studera. Utbildningen håller högre kvalitet och har färre barn per klassrum, jämfört med de offentliga skolorna. Grundskolan i Kenya ska vara gratis, men på alla skolor tillkommer kostnader för barnen för pennor, böcker, mat och uniformer.
– En kommunal skola vi har besökt är jättefattig. Det är ungefär 300 elever som sitter i mörka klassrum, för det finns ingen el. Barnen där äter ibland sitt enda mål mat om dagen i skolan, berättar Elin Olsson.
– Men vi har beställt solceller som kommit idag, det känns jätteroligt, säger Hanna Öhman.
Utöver lektioner och studiebesök hjälper lärarstudenterna till att samla in pengar. Att den kommunala skolan fått solceller är en del av studenternas insamlingsarbete.
– Vi kan inte ändra allting, det går inte. Men vi vill hjälpa till att göra skolan till en bättre plats, för man tillbringar så många timmar där. Vi vill samla in pengar till block, mat och läroböcker, så att eleverna kan fokusera på skolarbetet, säger Hanna Öhman.
Linköpings universitet skickar årligen lärarstudenter till Kenya på fältstudieresor och praktiker som håller i insamlingar. Professorerna som handleder har 20 års erfarenhet av samarbeten i landet. Tjejerna berättar att de vill kunna göra en handfast förändring under sina fem veckor på plats.
– Den här praktiken har gett oss så mycket. Vi har fått nya perspektiv och blivit mer motiverade som lärare, säger Julia Ekström.
Av Kenyas 53 miljoner invånare är hälften under 20 år. Landet är det åttonde rikaste i Afrika, med ett BNP per capita på cirka 22000. Skolan är viktig – och leder till utveckling, framhåller lärarstudenterna.
– Mer utbildning kommer föra hela landet framåt. Man märker att kenyanerna vill det. De har visioner, säger Hanna Öhman.
Insamlingsarbetet går att följa på instagramkontot @studenter_i_kenya.