TV: Vintersportstraditionen lever vidare i Ålberga

Ålbergabacken må vara vilande sen ett par år tillbaka men skidtraditionen i Ålberga fortsätter.

– Jag har åkt skidor sen jag kunde gå, jag brinner för det här, säger Leif Johansson, 73 år och eldsjäl i Ålberga GIF.

26 januari 2019 07:30

De senaste dagarnas snöfall har gjort att spårsläden gått varm i Ålberga. I skrivande stund finns drygt två kilometers spår vid idrottsplatsen Dambroängen.

– Kommer det mer snö så kommer vi spåra mer, det är viktigt att hela spåret håller bra kvalité. Kommer det 30 cm snö kan vi spåra upp mot 13 kilometer, säger Leif Johansson.

Men man behöver inte vara rutinerad för att komma till Dambroängen. På tisdag kväll arrangerar Ålberga GIF skidträning för barn från fem år och uppåt.

– Det är nyttigt och bra för barn att leka tillsammans utomhus i grupp, säger Leif Johansson.

Skidträningen kommer ske vid idrottsplatsen och föräldrar är välkomna.

– Det finns lite småbackar runt idrottsplatsen som man kan testa på. Även om det kommer bli mycket fokus på att få hjälp med utrustningen. Är man inte van kan det vara ett projekt att bara ta på och av skidorna, säger Leif Johansson.

– Har man egna längdskidor och utrustning så tar man med den. Har man inte egen skidutrustning så kan man låna här, men mängden utrustning är förstås begränsad.

Under våren och sommaren renoverades skidspåren i Ålberga. Föreningen sökte pengar från kommunen för att ha råd att renovera. Med hjälp av maskiner ha föreningen har tagit bort rötter, jämnat till, rensat sly och preparerat underlaget.

– Jag skulle säga att vi har skidspår i samma klass som Idre fjäll. Nu hoppas vi att många ska hitta hit, säger Leif Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sandra Nordin