Unga lär sig "Zombieöverlevnad" under 48 timmar

I två dagar får 21 unga deltagare från Nyköping lära sig överlevnadstekniker och om människors lika värde för att kunna stå upp emot främlingsfientlighet – och en zombieapokalyps.

5 juli 2018 07:00

– För att stå emot zombievirus, alltså en person som exempelvis pratar främlingsfientligt mot någon, måste man kunna argumentera för sin sak för att motverka mörka krafter. Det vill vi lära ungdomarna, säger Nenne Thorin, en av ledarna från kulturverksamheten Ung Kraft, som anordnar lägret.

Syftet med lägret är att utbilda barn och ungdomar till att bli självständiga och tänka kritiskt, samt i hur man lagar mat, täljer, utövar sjukvård och klarar sig i naturen.

– På så sätt lär sig ungdomarna om överlevnad, friluftsliv och hur man främjar demokrati. Samtidigt som de har kul, säger Nenne Thorin.

Deltagaren Liliana Ramirez, 12 år, berättar att hon är väldigt nöjd med lägret.

– Vi har lärt oss hur dålig information sprids och hur dåliga saker kan hända, och hur man ska hantera dem. Vi lär oss genom lekar och övningar, det är mycket roligare än att sitta stilla som man gör i skolan.

Lägret har sin bas på Slakthuset, men dagtid befinner de sig utomhus på olika platser. På onsdagen höll ledaren Tobias Karlsson en kurs i överlevnadsteknik vid Frisksporttorpet.

– Vi har lärt oss hur man klarar sig själv i skogen, det är jättebra. I natt fick vi även turas om att nattvakta huset vi sov i, säger Aironas Jonikas, 15 år.

Under onsdagsnatten sov deltagarna på Borggården i centrala Nyköping. Där överraskades de av "zombies". Tanken var att deltagarna skulle använda kunskapen de fått tidigare, för att besegra "zombiesarna" och rädda Nyköping. Om deltagarna klarade utmaningen väntade ett pris som symboliserade ett motgift i form av kärlek. Sedan följde korvgrilling sent på natten.

– Det är möjligt tack vare ett sagolikt samarbete med Gästabudets nattvakter. Ungdomarna har ingen aning om vad som kommer att hända på Borggården i natt, det blir en riktig överraskning, berättade Nenne Thorin på onsdagseftermiddagen.

"Zombieöverlevnad"

Är ett två dagar långt läger där barn och ungdomar mellan 12 och 15 år deltar tillsammans med fem ledare. Lägret anordnas av kulturverksamheten Ung Kraft, en ideell organisation som håller till i Slakthuset i Nyköping. Lägret anordnas för första gången i år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Forslund