TV: Nyköpingsbor i global klimataktion

När kyrkklockorna slog 12.00 på söndagen var ett hundratal Nyköpingsbor samlade på Stora torget för att delta i en manifestation som sträckte sig vida över jorden.

Foto:

Nyköping/Världen2014-09-21 17:24

På över 2 000 platser i världen samlades människor för att manifestera för en hållbar värld med ett balanserat klimat. På stadshustrappan i Nyköping inleddes manifestationen med orden "det globala börjar i det lokala".

– Det är jättehäftigt! Vi är en liten del som påverkar New York, säger Helena Mattson och syftar på FN-högkvarteret och generalsekreterare Ban Ki Moon.

Hon är med i gruppen Omställning i Nyköping som anordnade manifestationen. Ett, som de själva beskriver, "politisk och religiöst obundet, lösningsinriktat nätverk". Nätverket hade bjudit in talare som professor Olof Lindén, chef för FN-universitetet World Maritime University och havsforskare.

– Jag ville delta i den här manifestationen för att det är alldeles uppenbart att utvecklingen går åt fel håll, säger han efter att ha talat inför åhörarna.

Syftet med att manifestera i Nyköping, och på andra platser i världen, var att uppmärksamma politiker nationellt och få dem att agera aktivt för klimatet på FN:s toppmöte den 23 september. Det mötet är i sin tur är en förberedelse inför det stora klimatmötet i Paris nästa år.

– Förhoppningsvis kommer ett nytt "Kyoto-protokoll" tecknas under det stora klimatmötet, berättar Olof Lindén.

Förutom talare på Stora torget fanns det även en grönsaksbytare. Med tjänster eller varor kunde man byta till sig bland annat vaktelägg, pumpor och gurkor. Pengar var inte tillåtet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om