Vattenkraften gick back – även regnigt år

Vattenkraften i Nyköping går back det torra 2017. Majoriteten tror på vinst framöver. Men SN:s granskning visar att även när det har producerats normalt med el så har bolaget gjort förlust.

Foto:

Övrigt2017-11-16 08:10

Ända sedan starten av det kommunala bolaget Nyköpings vattenkraft AB har företaget gått med förlust. Förra året med så pass mycket att kommunen nu skjuter till 3,4 miljoner.

I år ser ekonomin också dyster ut. Prognosen säger att bolaget kommer att göra en förlust med ungefär 770 000 kronor.

Men det är en sanning med modifikation, för skattebetalarna handlar det om miljonbelopp.

Det låga vattenflödet i år har inneburit att Nyköpings vattenkraft har producerat rekordlite energi 2017. Energi som har sålts på elbörsen för ungefär 1,4 miljoner kronor. Samtidigt har bolaget fasta utgifter på runt 4,4 miljoner kronor.

Anledningen till att bolaget ändå kan prestera ett så pass litet underskott är att bolaget köper in el från samma börs och säljer den vidare till sin egen kommun, med ett påslag på 3,5 öre per kWh. Till privata aktörer görs inget påslag och 90 procent av elen som såldes köpte kommunen själva.

För skattebetalarna handlar det om en förlust på runt 3 miljoner kronor.

Tommy Carlsson, vd vid Nyköpings vattenkraft AB, tycker att beräkningen är lite orättvis.

– För då har du räknat in försäljningskostnaderna på ungefär en halv miljon, säger han.

"Det är ingen mjölkko som man gör jättestora vinster på", säger Tommy Carlsson vd Nyköpings vattenkraft AB

Teoretiskt sett kan självklart bolaget gå med vinst, men då behövs både mer regn och höjda priser. En ekvation som brukar vara det omvända - mer regn, lägre priser (elpriser styrs dock av en rad faktorer, se faktaruta).

2015 var ett normalår sett till produktionen, enligt Tommy Carlsson, men bolaget gick ändå back eftersom priserna var så låga.

Bolaget sålde el för ungefär 3,4 miljoner kronor på börsen, de fasta utgifterna var runt 4,8 miljoner kronor. Bolaget gjorde alltså en förlust även vid ett normalår.

Om elpriset ligger runt 40 öre/kWh, vid ett genomsnittligt produktionsår, kan bolaget gå runt, enligt SN:s beräkningar. Om inte bolaget drar på sig extra fasta kostnader.

Det regniga 2015 var det genomsnittliga priset på elbörsen ungefär 27 öre/kWh. Och det torra 2017 har priserna legat på ungefär 36 öre/kWh.

Priserna måste alltså upp över nivå för det torra 2017 och samtidigt ska det regna normalt.

Vd Tommy Carlsson tror ändå att det kan fungera framöver. Han har lite andra kalkyler än SN. Elcertifikat spelar in och bolaget lägger på en extra avgift utöver kWh-priset, även om det inte handlar om så stora summor. Han berättar även att ett påslag mot privata aktörer skulle göra siffrorna bättre.

– Nu har ägarna (politikerna) sagt att vi inte ska ta ut något extra till privata kunder. Det gör alla andra aktörer, säger han

Och förhållandet mellan regn och elpris kan bli de rätta. Elpriser beror på fler saker än regn, så som temperatur och övrig produktion och efterfrågan i Sverige och Europa.

– Det finns möjlighet att göra ekonomi, men det är ingen mjölkko som man gör jättestora vinster på. Men att det går att få det att gå runt. Det är jag helt övertygad om, säger han.

Så fungerar elbörsen

Elbörsen fungerar som vilken annan marknad som helst och styrs av tillgång och efterfrågan på el.

Dessa parametrar är beroende av många olika faktorer så som regn, vind och temperatur.

Men även kärkraftsreaktorer som hålls stängda och tillgång på kol och olja.

Även valutakurser spelar in eftersom bränslet i omvärlden ofta köps i dollar eller euro.

I år producerade kraftverken i Nyköping el som motsvarar energiförbrukningen för ungefär 230 villor under ett år.

Som bäst, 2015, producerades el som motsvarar 750 villor, vilket är ett normalår, enligt Tommy Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!