Rekordmånga lokala musiker på festdagarna

Årets folkfest bjuder på flera musiknyheter. Fler akter kommer ta plats på Stora scenen och nya Lilla scenen ger plats för lokala talanger. Samtidigt har det varit svårt att boka ett jämställt artistutbud.

festdagar-02.jpg

festdagar-02.jpg

Foto:

NYKÖPINGS FESTDAGAR2014-07-31 16:00

New wave society, First Fight och De Milo är några av de Nyköpingsband som kommer ta ton på årets nyhet "Lilla scenen". Den ägnas helt åt lokala band.

– Tanken är att hitta så mycket speltid som möjligt för lokala band. Det finns inte så mycket speltillfällen och då tycker jag det ska finnas när man har en festival. Jag tror aldrig det spelat så mycket lokala förmågor på Festdagarna tidigare, säger Conny Welén som är projektledare för Festdagarna.

Även om arrangörerna lyckats lyfta oetablerade artister har de inte lyckats lika bra med fördelningen mellan manliga och kvinnliga akter. Runt om i festivalsverige pratas det mycket om jämställdhet på festival. Organisationen Jämställd festival räknade ut att i genomsnitt 19 procent av de bokade akterna på landets 10 största festivaler var kvinnor 2013. På Stora scenen under festdagarna är 25 procent av scenens akter kvinnor.

Har det funnits någon tanke om jämställdhet?

– Man kan alltid ha massor av tankar innan, när man praktiskt ska börja boka och hitta artister man vill ha för de pengar som finns blir det svårare. Vi har velat ha så mycket bra artister som möjligt för de pengar vi har, säger Conny Welén.

I Gripsholmsparken finns som vanligt livemusik från tidig kväll till sen natt av och med bland andra Wallentin Cats, Whynot, Monoshop, Martina Dahlström och Lotta Malmström.

På stora scenen uppträder i år namn som Stor, Linda Pira och Robin Stjernberg. Och programmet blir matigare än tidigare år.

– På stora scenen har vi ett program som sträcker sig längre än tidigare och ganska korta riggningstider, säger Conny Welén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om