2012 sjukskrevs Minou Ödbro från sitt jobb för ångest och stress. En sjukdomsbild som 2015 skulle utvecklas till en diagnos med posttraumatisk stress. Under hennes tid vid Försäkringskassan (FK) har Minou haft tre handläggare och ytterligare tre–fyra handläggare som hoppat in när hennes ordinarie inte funnits på plats.
Hon menar att det finns tillfällen då hon ringt och bett om att lägga till saker i till sin akt, men tvivlar på att det skulle komma i närheten av så många tillfällen under årens gång.
– Som jag ser det finns det ingen rimlig förklaring till att över 150 personer på myndigheten tagit del av min akt, jag undrar varför jag är så intressant, säger Minou Ödbro.
En person som är inskriven vid FK har rätt att begära ut loggar över sin akt, vilket Minou beslutade sig för att göra efter att ha pratat med andra som gjort det.
I samband med artikeln har Minou gett samtycke att SN får prata om hennes ärende med FK.
Cecilia Udin, nationell samordnare sjukförsäkringen, hänvisar till att Minous ärende är överklagat till Förvaltningsrätten och att myndigheten inte uttalar sig i pågående rättsfall. I en skriftlig kommentar uppger Cecilia Udin att det inte går att uppge vad som är en rimlig mängd av handläggare i ett ärende.
– Det beror på hur omfattande ens ärende är. I det här fallet har personen varit sjukskriven under en längre tid, och det är flera ärenden som både omprövats och sen överklagats. Då blir det också fler personer som sammanlagt varit inne i ärendet. Det är också så att varje gång man kontaktar Försäkringskassan i sitt eget ärende kommer en utredare eventuellt gå in och titta i ens journal för att kunna svara på frågor och dokumentera. Men vi har strikta regler kring att man inte får gå in och titta i ärenden man inte handlägger – det kallas otillåten informationssökning – och misstänker man att så skett kan man anmäla detta och en internutredning kan starta, säger hon.
Under de senaste fem åren har 77 anmälningar av otillåten informationssökning anmälts till FK:s personalansvarsnämnd. Försäkringskassan för själv ingen statistik över hur många som dömts för brottet. 2019 jobbade 14 000 personer på Försäkringskassan.
– Jag är rätt lätt att känna igen med ett ovanligt namn och Nyköping är ingen storstad. Jag undrar hur många som vet min sjukdomsbild efter att ha sett mina handlingar, säger Minou.