19 får dödades av varg – myndighet får kritik

Flera år har hunnit gå sedan Elin Beckman och Ulf Thunells får attackerades av varg men attacken väcker fortfarande känslor.

Elin Bäckman och Ulf Thunell var för närmare tio år sedan med om en vargattack. 
– Vi var så utelämnade och det fanns ingen hjälp att få, säger Elin Bäckman.

Elin Bäckman och Ulf Thunell var för närmare tio år sedan med om en vargattack. – Vi var så utelämnade och det fanns ingen hjälp att få, säger Elin Bäckman.

Foto: Linus Nilsson

Nyköpings kommun2019-10-16 06:47

Det som möte lantbrukarparet i hagen under den där eftermiddagen i maj skulle bli en händelse som paret sent skulle glömma. Så här i efter hand minns fortfarande Elin Beckman att det var något som inte stämde. 

–Vanligtvis när vi kommer till hagen brukar fåren svara och komma oss till mötes men då var det knäpptyst och fåren var utspridda i olika grupper. Vissa får var röda vid hals och lår. Första tanken var att det var röd färg men det fanns inget rött hus i hagen som de kunde gnida sig mot, säger hon. 

Två dagar tidigare hade en lantbrukare mist en kviga till vargen och det skulle visa sig att även Elin Beckman och Ulf Thunell hade haft påhälsning. 

– Ett antal av fåren hade knytnävsstora bitar som saknades i låren, slamsor hängde från halsen och en del av djuren hade svårt att andas av skadorna. Man kunde höra hur det rosslade när de andades, säger hon. 

Paret började samla in djuren som spritt sig över den stora hagen samtidigt som de ringde polisen och Länsstyrelsen.

– Det var en chockartad situation att se djur som vi brydde oss som led så mycket och det var skönt när Länsstyrelsen besiktningsman tog över, säger Elin Beckman.  

Allt som allt skulle 19 av parets 72 får dö av skador som de fått vid attacken eller av att ha drunknat när de i panik flytt ut i ett vattendrag för att undkomma vargen. Det var totalt 45 stycken döda och skadade.

Bortsett från besiktningsmannens noggranna arbete skulle lantbrukarparet ha en svår tid framöver och Elin minns de många samtal som hon gjorde trött, gråtandes där hon bad om någon form av hjälp. 

 – Vi var så utelämnade och det fanns ingen hjälp att få. Länsstyrelsen sa att vi kunde leja någon och eventuellt senare få kompensation för det, det var inte säkert att få ersättning så vi avstod, säger hon.  

Paret erbjöds inte någon samtalsstöd för att kunna bearbeta känslorna då det inte ingår i Länsstyrelsens uppdrag att erbjuda den typen av stöd.

En eloge ges Elin till Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och för deras stödservice som kopplas in vid krissituationer och till hennes lokala ordförande som bistod med hjälp och stöd. 

Därför kan Elin relatera med den lantbrukare som under lördagen miste åtta av sina får till vargen.

– I det här fallet har vi drabbats av statens vilt och man hoppas att de kunde ta sitt ansvar, särskilt som vi ska öka den svenska livsmedelsproduktionen, säger Elin Beckman.

Elin Bäckman och Ulf Thunell driver idag ett större lantbruk med både djur- och växthälling i Husby-Oppunda.
Elin Bäckman och Ulf Thunell driver idag ett större lantbruk med både djur- och växthälling i Husby-Oppunda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!