– Vi har redan de tekniska förutsättningarna, säger rektor Peter Ekedahl.
– Digitaliseringen av nationella prov är ett av de största förändrings- och utvecklingsarbeten som genomförts i det svenska skolväsendet, säger Karin Hector-Stahre, projektledare för digitala nationella prov på Skolverket.
Tidplanen för införandet av digitala nationella prov var tänkt till 2022 men nu meddelar Skolverket att de skjuter fram digitaliseringen av proven ett år, till 2023.
Signaler till Skolverket, som är ansvarig myndighet, tyder på att många skolor har svårt att hinna uppfylla de tekniska kraven och förbereda med den tekniken som krävs till 2022.
– Vår bedömning är att den ändrade tidplanen ger både Skolverket, skolor samt kommuner och enskilda huvudmän den förberedelsetid som behövs för att kunna genomföra nationella prov digitalt, säger Karin Hector-Stahre, på Skolverket.
Peter Ekedahl rektor vid Nyköpings gymnasium säger att de är positiva till att proven digitaliseras.
– Vi ser fram emot detta, för det finns flera fördelar med det här. Bland annat så blir proven lättare att rätta, dessutom blir det enklare att organisera provtillfället eftersom alla elever kommer skriva digitalt, tidigare skrev bara elever med läs- och skrivsvårigheter provet digitalt, säger han.
Peter berättar också att de nationella proven vid flera tillfällen tidigare har spridits på nätet innan själva provtillfället.
– Nu blir risken mindre att det sker.
– Egentligen har vi, liksom många andra skolor i landet, redan börjat med att skriva prov på dator. Förra veckan genomfördes uppsatsdelen i engelska, svenska och svenska som andraspråk digitalt. Det som återstår att få provet digitalt istället för på papper som i dag och vi har redan de tekniska förutsättningarna här på skolan, säger han.
På Skolverkets hemsida beskrivs flera fördelar med digitala nationella prov jämfört med dagens upplägg. Bland annat kommer det innebära minskad arbetstid för bedömning och resultatrapportering, proven blir mer likvärdiga och rättssäkra genom att de kommer att rättas och bedömas anonymt. Tillgängligheten ökar också för elever med funktionsnedsättning genom tekniska lösningar.Det blir en papperslös distribution vilket enligt Skolverket både bidrar till en effektivare och mer hållbar hantering av proven.