32-åring döms till fängelse för BMW-stölder

Stöldligan kom över delar från lyxbilar till ett värde av fyra miljoner kronor. I flera år gick tjuvarna under polisens radar. Men nu döms en av dem till fängelse i ett år och tio månader.

32-åringen var med och stal rattar och annan utrustning ur lyxbilarna.

32-åringen var med och stal rattar och annan utrustning ur lyxbilarna.

Foto: Polisen

Nyköpings kommun2019-11-11 16:56

Proauto i Nyköping drabbades av två inbrott med bara några månaders mellanrum hösten 2017. Proauto i Linköping utsattes också för samma typ av stölder. Tjuvarna tog sig in på de båda bilfirmorna, krossade rutor på lyxbilar och stal rattar, monitorer och annan dyrbar utrustning.

Polisen säkrade spår och via övervakningskameror har tre inbrottstjuvar kunnat urskiljas vid båda stöldtillfällena i Nyköping. Men det skulle gå två år innan någon kunde ställas till svars för miljonstölderna. 32-åringens hade lämnat DNA på brottsplatsen.

Genom ett samarbete inom EU-länderna (Prümrådsbeslutet) kan den svenska polismyndigheten söka i andra länders DNA-, fingeravtrycks- och fordonsregister, detta för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism.

DNA som påträffades efter stölderna i Nyköping visade sig matcha med en person som suttit häktad i Frankrike för stöld och häleri, en 32-årig rumänsk man. Han befann sig inte i Sverige vid tillfället men häktades i sin frånvaro och en europeisk arresteringsorder utfärdades. Den 24 september greps 32-åringen i Rumänien, fördes till Sverige och ställdes inför rätta i Nyköping. 

Mannen har erkänt stölderna. Han säger att han var i Sverige och samlade pantburkar då han kom i kontakt med de övriga männen i ligan. Han säger att han inte var med i planeringen innan och att han inte fick del av stöldgodset. Han döms nu för grov stöld till fängelse och utvisning. Han döms också att betala fyra miljoner kronor i skadestånd till försäkringsbolaget.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!