Äldre och yngre i fokus i KD-budget

Kristdemokraterna i Nyköping fokuserar på familjefrågor i den alternativa budget som partiet lagt fram.

Lars Lundqvist, Kristdemokraterna.

Lars Lundqvist, Kristdemokraterna.

Foto: Therese Jansson

Nyköpings kommun2019-09-26 14:52

– Jag tror inte att "spara" är ordet, utan att vara noggrann med de resurser vi har, säger Lars Lundqvist, Kristdemokraterna, som därmed presenterar sin första budget för partiet sedan han i augusti blev gruppledare.

Han konstaterar dock att ekonomin i kommunen är bekymmersam och KD vill komma rätt genom att fokusera på partiets paradämnen runt familjefrågorna.

– När det gäller barnomsorg vill vi premiera olika möjligheter. Förskola är bra för många men inte för alla, vi vill se pedagogisk barnomsorg, dagmammor som det hette förr, och föräldrainitiativ.

Lundqvist tror även på att hjälpa barnfamiljer med barnomsorgspeng så att föräldrar kan utöka sina föräldraledigheter.

I andra ändan av livscykeln vill han ändra villkoren så de äldres önskemål lättare kan tillgodoses, att det inte ska vara lika tajt om man vill starta om lokala hemtjänstföretag och även samordnade servicehus vilket ska ge möjlighet till makar och sambos att sammanbo även när vårdbehov ökar.

Samordning och tydlighet i chefsroller är andra punkter som Lundqvist återkommer till.

– Vi vill också se en äldreboendegaranti, att man inte ska behovspröva utan 85-åringar ska ha rätt till plats om man känner att man inte klarar sig på egen hand.

Den styrande majoritetens budget kommenterar Lundqvist:

– Man trycker in extra där det har läckt mest.

Enligt KD:s ramar tror man på ett överskottsmål på 70 miljoner kronor, där det mest skiljer sig mot majoritetens förslag kring kommunstyrelsefrågor.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!