Avstånd till fritids "helt oacceptabelt"

Föräldrar i Stavsjö reagerar mot utökad stängning av fritids kommande sommar.

Cecilia Karlsson, längst till vänster, och andra ur Stavsjö och Ålberga föräldraförening reagerar mot beslut som tagits, här på möte med bland andra BUN-ordförande Anders Eriksson (längst till höger).

Cecilia Karlsson, längst till vänster, och andra ur Stavsjö och Ålberga föräldraförening reagerar mot beslut som tagits, här på möte med bland andra BUN-ordförande Anders Eriksson (längst till höger).

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-29 06:45

SN berättade i lördags om besparingsbeslutet i Kiladalens rektorsområde, där det beslutats att endast en av fyra skolor ska ha fritids öppet hela sommaren kommande sommar.

Det här får reaktioner, framför allt i Stavsjö där föräldrar tidigare under sommarstängning tvingats åka till Jönåker men nu alltså behöver åka ännu längre för att lämna och hämta sina barn.

– Vi förstår att det krävs kostnadsbesparingar, men det avstånd som blir är oacceptabelt och inte rimligt. Folk kommer inte använda fritids, det kommer urholka och man ser till att det blir föräldrarnas ansvar. Ingen förälder som jobbar i Norrköping kommer åka tre mil enkel resa till fritids, säger Cecilia Karlsson, ordförande i Stavsjö och Ålberga föräldraförening, och lutar sig då bland annat mot en föräldraenkät från den gångna sommaren som påvisade problem som uppstått med längre fritidsresor.

Hon frågar sig varför Svalsta, som enligt uppgift tappat mest fritidselevsunderlag, är den skola av de fyra som förordas när den ändå ligger så pass nära Nyköping, men säger att man ska formulera en skrivelse till beslutsfattare med synpunkter och oro som finns.

Pusslandet, som gör att familj inte får gemensam semester, för att slippa långa resor till fritids, vägs också in.

– Man hör alltid att det ska satsas på landsbygden, men det finns inget som visar på det, säger Karlsson och tänker på mötet vårdnadshavarna nyligen hade med Barn- och ungdomsnämndens representanter.

Anders Eriksson (C), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, konstaterar att effektiviseringar inom skolan sällan är populära.

– Det blir tyvärr felvinklat när oppositionen tar enkla politiska poäng och spelar ”den goda fen”, genom att påstå att det är vi som tagit bort pengarna. Så är det inte. Hela skolorganisationen måste bedriva en verksamhet som pengarna räcker till, totalt sett. Får den inte plats i given ram måste olika åtgärder vidtas, säger Eriksson.

Under höstens turné som BUN haft på landsbygden för att träffa vårdnadshavare i skolmiljö har Eriksson skaffat sig ytterligare insikt och förståelse till hur avstånd och tidsåtgång oroar.

Enligt Eriksson har majoriteten som mål att utveckla verksamheten i och kring landsbygdsskolorna och konstaterar att förslaget om mer stängda fritids då inte blir så välkommet.

– Men ställer man det förslaget mot att behöva minska på en avgörande stödresurs till utsatta elever i stället, så blir ju valet mer begripligt, säger Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!