– Vi har fått lite handskar och förkläden av dem som jobbar på bårhuset. Det är vad vi har som skyddsutrustning, säger Jörgen Kämpe, begravningsrådgivare.
Han är mycket förvånad att deras verksamhet inte får mer restriktioner eller utrustning under pandemin. Personalen på byrån åker ofta mellan olika äldreboenden och hämtar avlidna personer. Ibland med några timmars mellanrum. Samtidigt avråds människor att besöka samma boenden.
– Vi vet ju inte om den vi hämtar är coronasmittad. Vi räknar med att de som har corona ligger på lasarettet, men det vet vi ju inget om, säger han.
Begravningsbyrån har inte heller fått några speciella direktiv. Man har kontaktat kommunen men upplever att det mesta är som vanligt.
– Vi får till svar att vi ska agera som vid en vanlig influensaepidemi. Vi ska tvätta händerna och var lite försiktiga.
Hur skulle du vilja att det var?
– Någon form av skyddsutrustning när vi kommer så att vi inte drar smittan med oss, säger han.
Inga ansiktsmasker eller visir finns heller.
–Vi försöker få fram eget material och ringt runt, men allt är restnoterat. Det enda vi lyckats få tag på är fotskydd.
De har nu börjat linda in dem som avlidit med plast, som en försiktighetsåtgärd.
Kommunen och Region Sörmland jobbar med att få fram rutiner och riktlinjer, berättar Tarja Viitanen, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Nyköpings kommun. Kommunens egen personal måste också hantera dem som avlider på äldreboenden.
– Det här jobbas på. Eftersom smittspårningen är nedlagd och alla inte testas inte så vet vi inte heller om det är Corona, säger hon.
Därför gäller fortfarande samma rutiner, det vill säga basal handhygien och klädregler. Vid misstänkta fall kontaktas läkare och en bedömning görs.
– Alla tas inte prover på, säger hon.
Fonus, som åker mellan äldreboenden i Eskilstuna, har liknande erfarenheter som kollegorna i Nyköping. Deras personal saknar inte skyddsutrustning. De har masker, visir och heltäckande dräkter sedan tidigare, men har inte behövt använda dem. De brottas med konflikten mellan värdighet, smittskydd och att inte skrämma upp människor när de kommer.
– Om vi väger det mellan att sätta vår hälsa i fara och att tulla lite på värdigheten, så får vi ta det. Jag tror inte de anhöriga tycker det är konstigt, säger Thomas Winterquist, kontorschef.