Bengtzboe i polisförhör om bedrägeri

Erik Bengtzboe misstänks för bedrägeri, uppger Aftonbladet.
Erik Bengtzboe misstänks för bedrägeri, uppger Aftonbladet.

Den tidigare moderattoppen Erik Bengtzboe har förhörts av polis och misstänks för bedrägeri. Det uppger Aftonbladet.

Nyköpings kommun 16 oktober 2019 10:28

Aftonbladets avslöjande att Bengtzboe fått ut 158 000 kronor genom att vara folkbokförd hos sin mamma i Nyköping ledde till att åklagare vid särskilda åklagarkammaren inledde en förundersökning om bedrägeri och brott mot folkbokföringslagen. Utredningen har pågått sedan i maj och nu har Bengtzboe förhörts av polis och delgivits misstanke om bedrägeri, uppger Aftonbladet.

Bengtzboe var skriven hos sin mamma i Nyköping och tog emot bidrag till avgiften för sin bostadsrätt i Stockholm. Där är hans fru och barn skrivna men han menade att det bara var hans övernattningslägenhet.

– Min hypotes är att han inte har rätt till de här ersättningarna, säger åklagare Bengt Åsbäck till Aftonbladet.

Det ska handla om 140 000 kronor som Bengtzboe tagit emot under de senaste fyra åren då han suttit i riksdagen.

Efter avslöjandena uppgav Erik Bengtzboe  att han skulle betala tillbaka 47 523 kronor till riksdagen för reseräkningar från 2017 och 2018. Men de cirka 100 000 kronor som Erik Bengtzboe ska ha fått i bostadsbidrag för sin lägenhet i Stockholm avsåg han att inte betala tillbaka. Erik Bengtzboe har hela tiden sagt att han bor i Nyköping och att hans bostad är sommarhuset utanför Vrena. Han har också medgett att han var folkbokförd på fel adress, nämligen hemma hos sin mamma som också bor utanför Nyköping.

Erik Bengtzboe nekar till brott.

Den 25 april meddelande han själv på sin facebooksida att han lämnar sin riksdagsplats och sina uppdrag för moderaterna.

Sörmlands nyheter har sökt Erik Bengtzboe och hans advokat Per E Samuelsson utan resultat. Även åklagare Bengt Åsbäck har försökt nås utan resultat.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa