Bildfiske mot ungdomar ett utbrett problem

Nästan hälften av de elever som blir ombedda att skicka en sexuellt laddad bild på sig själva gör det, visar en studie.

Att skicka bilder på sig själv via olika appar på nätet är något som ungdomar gör dagligen. Men det är en viss skillnad att skicka lättklädda bilder på sig själv och även ta emot dem, det är brottsligt om man är under 18 år.

Att skicka bilder på sig själv via olika appar på nätet är något som ungdomar gör dagligen. Men det är en viss skillnad att skicka lättklädda bilder på sig själv och även ta emot dem, det är brottsligt om man är under 18 år.

Foto: TT

Nyköpings kommun2020-04-22 06:11

– Nätförövarna finns på alla sociala forum som är populära hos barn. Enligt den nationella kartläggningen om avklädda bilder och filmer har ungefär en fjärdedel av eleverna någon gång skickat en sådan, säger Caroline Engvall, som driver Safe selfie academy.

Hon stödjer sig på en studie som gjorts av Linköpings universitet 2017.

– De senaste 12 månaderna hade 16 procent av eleverna varit med om att någon som de enbart kände via nätet bett dem skicka sexuella bilder på sig själva. 41 procent av dem som blivit tillfrågade har gjort det, fortsätter hon.

I Nyköping men även i Gnesta, Trosa och Oxelösund, har det de senaste veckorna exploderat lättklädda bildkonton på Instagram, där man vill att framför allt högstadietjejer ska skicka in sina bilder. Polisanmälan har gjorts och från polisens sida arbetar man för fullt.

– Vi tar det här på största allvar och vi håller på att lyfta ärendet till åklagaren. Det här är inte förknippat med en speciell skola utan det är bredare än så, säger Lotta Thyni, gruppchef för områdespoliserna. 

– Ett flertal personer är drabbade och det tar lite tid att få tag i alla, säger Urban Schill som utreder ärendet.

Caroline Engvall, journalist, författare och föreläsare specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet, startade Safe selfie academy i höstas. Den vänder sig personal på skolan och eleverna.

– Vi utbilda elever, som i sin tur utbildar andra elever, vilket har visat sig få väldigt bra effekt. Nu har vi nått cirka 15 000 elever.

Caroline berättar att sexualbrott på nätet drabbar både tjejer och killar, att de utsatta finns i hela landet, i alla samhällsklasser och i alla åldrar. 

Är det här ett fenomen som bara kommer att växa?

– Ja, tyvärr tror jag det. Internet har visat sig vara ett utmärkt verktyg för vuxna att ta kontakt med barn i sexuellt syfte, så kallad grooming. Det gemensamma för de som drabbas är att de ofta inte berättar eller polisanmäler. Psykisk ohälsa och självmordstankar är inte ovanligt efter att ha blivit pressad på bilder.  

Är det många ungdomar som hör av sig till dig och vill ha hjälp?
– Ja, de är desperata när bilder spridits okontrollerat på nätet. Förövarna är väldigt skickliga att smickra, bekräfta och hota. När de väl har fått en första bild kan de enkelt använda den i utpressningssyfte. Men det kan också förekomma att man klipper ihop bilder eller sprider rykten.

På frågan vilka personer som kan ligga bakom de anonyma kontona som sprids i Sörmland har Caroline två troliga svar; okända personer på nätet eller jämnåriga.

– Att sprida bilder kan vara ett effektivt sätt att skapa rädsla och skam, det kan ge en känsla av makt. Både tjejer och killar kan bli utsatta – och både tjejer och killar kan utsätta andra.

Hur ska man som tjej tänka om man nu frivilligt eller inte så frivilligt skickat en lättklädd bild på sig själv?
– Att det finns hjälp att få. Att ingen har rätt att sprida och dela med sig av bilden. Att det är viktigt att polisanmäla och då hjälper det att ha tagit skärmdumpar. Och – att komma ihåg – det är inte bara tjejer som drabbas. 

Och som förälder?
– Hjälp barnet med skammen, betona att den alltid ligger hos förövaren. Innan något har hänt kan och bör man som vuxen vara engagerad i den värld barnen befinner sig i. Ta reda på hur spelen de spelar fungerar och prata ofta om brott, hot, hat och trakasserier på nätet. 

Här kan man få hjälp

Barn- och ungdomspsykiatrin: Hit kan man ringa själv eller få en remiss från skolkuratorn.

Barnrättsbyrån: En öppen verksamhet som arbetar med barns rättigheter.

Bris: Hjälp för dig som är minderårig. 

Rädda Barnens föräldratelefon.

Novahuset: Ideell organisation som erbjuder stöd till tjejer och killar som har blivit utsatta för sexuella övergrepp. 

Killfrågor och Tjejjouren: Webbplatser där de som är eller känner sig som killar/tjejer kan chatta.

Källa: Safe Selfie Academy

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!