"Bombesök" inom hemtjänst blir avgiftsbelagda

Kommunen vill komma ifrån att planerade hemtjänstbesök blir inställda utan att ha blivit avbokade, genom att införa straffavgift.

Vårdtagare måste säga ifrån i tid, annars kostar det pengar.

Vårdtagare måste säga ifrån i tid, annars kostar det pengar.

Foto: Arkivbild

Nyköpings kommun2019-12-05 20:06

26 000.

Så många planerade besök inom Nyköpings hemtjänst blir inställda utan att vårdtagare har avbokat dessa i förväg.

Därför vill vård- och omsorgsnämnden införa en ny avgift på 150 kronor för att försöka komma ifrån detta problem.

– Vi har vänt och vridit på det här och det finns ungefär lika många bortförklaringar som bombesök och det kommer alltid finnas gråzoner, men om vi kan minska bombesöken kan vi använda vår personal på ett bättre sätt, menar Sofia Amloh (S) som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

VON bestämde på torsdagens möte att föreslå fullmäktige att fatta beslut i frågan enligt förslaget så det börjar gälla från och med 1 mars.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet då man inte ville lägga avgifter på en redan skör och utsatt grupp ekonomiskt. Man pekade även på att tidsgränsen för avbokning, satt till två vardagar före inbokat besök, är orimligt lång.

"Även den person som har hemtjänst måste få leva spontant och ska inte känna sig hindrad till aktiviteter, som i sin tur kan ge en ökad livskvalitet", lyder den skriftliga reservationen.

Oppositionen vill att de undantag från regeln som anges bör vara tydligare och vill även snarare se en bredare utredning för att komma tillrätta med problemen med bombesök, snarare än att bestraffa.

M, KD och L vill också se över regelverket för hemtjänsten "och lyfta det krav på verksamhet i hela kommunen som nu omöjliggör för småföretagande inom hemtjänsten."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!