Brukare döms för hot mot vårdare

Vårdpersonal har ingen skyldighet att tåla allvarliga hot från klienter. Det slår Nyköpings tingsrätt fast och dömer nu en man i 30-årsåldern för olaga hot.

Nyköpings tingsrätt dömer mannen för olaga hot. Han ska också betala skadestånd till sin  kontaktperson.

Nyköpings tingsrätt dömer mannen för olaga hot. Han ska också betala skadestånd till sin kontaktperson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyköpings kommun2019-12-19 14:43

Mannen var placerad på ett boende i socialpsykiatrin i Nyköping och ska ha sagt att han övervägde att skada eller döda sin kontaktperson när hon kom i tjänst. På kvällen den 26 september fördes han till psykiatriska intensivvårdsavdelningen på Nyköpings lasarett eftersom han mådde psykiskt dåligt. 

När han dagen efter pratade i telefon med sin kontaktperson sa han att han tänkt skada henne - med kniv eller på något annat sätt. Alternativen fanns nedskrivna i hans dator. Han gillade inte att hon arbetade med andra brukare och ville att det skulle bli "han och hon". 

Ansvariga chefer anmälde händelsen till polisen och arbetsmiljöverket. Personalen fick krisstöd via företagshälsovården. Kontaktpersonen mådde mycket dåligt och var sjukskriven i tre veckor. Den hotfulla brukaren placerades på det säkerhetsklassade rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden i Katrineholm. 

Nyköpings tingsrätt dömer nu mannen för olaga hot. Han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Domstolen skriver att personal inom socialpsykiatrin förväntas ha viss beredskap för att kunna utsättas för hot men att det inte innebär en skyldighet att tåla allvarliga hot. Den dömde mannen döms att betala skadestånd till sin kontaktperson med 5000 kronor för kränkning plus 1000 kronor för sveda och värk eftersom kontaktpersonen lidit psykiskt av hoten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!