Brukare planlade mord på kontaktperson

En brukare i socialpsykiatrin i Nyköping misstänks ha planerat döda en utpekad anställd på vårdboendet. Planerna skulle sättas i verket när kvinnan kom i tjänst den kommande helgen.

Brukaren ska ha flyttats till Karsudden och den berörda personalen i socialpsykiatrin får stöd. Nyköpings kommun har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket under tillbudsrubriken "psykisk chock".

Brukaren ska ha flyttats till Karsudden och den berörda personalen i socialpsykiatrin får stöd. Nyköpings kommun har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket under tillbudsrubriken "psykisk chock".

Foto: Arkiv

Nyköpings kommun2019-10-13 07:01

Brukaren avslöjade sina tankar i samtal med en anställd på boendet den 26 september. Han ska då ha sagt att han övervägde att skada eller döda sin kontaktperson som skulle börja jobba helgen efter.

– Det här upptäcktes av en mycket skicklig medarbetare. Tidigare fanns inga indikationer på något som tydde på denna typ av problematik, säger verksamhetschef Päivi Kabran.

Personalen på boendet arbetade för att brukaren skulle bli inlagd på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen, PIVA.  Under timslånga samtal kom det fram att han under tre års tid haft tankar på att skada sin kontaktperson. Han sa att han skrivit ned alltsammans i en dator. 

När han dagen efter pratade med kontaktpersonen i telefon sa han samma sak.  Han gillade inte att hon arbetade med andra och sa att han tänkt använda en kniv för att skada henne –  men att det också fanns flera andra alternativ.

"Det här blev mycket chockartat för personalen som har mått mycket dåligt", skriver kommunen i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Den hotfulla klienten är nu intagen på det säkerhetsklassade rättspsykiatriska sjukhuset Karsudden i Katrineholm.

– Brukaren har omhändertagits av psykiatrin och de i personalen som är närmast involverade har fått stöd av företagshälsovården. Vi har vidtagit många åtgärder.  Utifrån målgruppen vi arbetar med har vi handlingsplaner och ett framåtsyftande arbete, säger Päivi Kabran. 

Enligt kommunen utreder polisen händelsen som "förberedelse till mord".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!