Budgetdebatt med trolleri och bluff

Pengarna stod i fokus – var de kommer ifrån, vad vi får för dem och vem som ska avgöra riktning – vid tisdagens fullmäktige.

Där var det klart. Efter votering på tisdagens kommunfullmäktige i Nyköping antogs den styrande koalitionens budgetförslag inför 2020.

Där var det klart. Efter votering på tisdagens kommunfullmäktige i Nyköping antogs den styrande koalitionens budgetförslag inför 2020.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-10-08 21:30

Två frågor som omgärdade tisdagseftermiddagens kommunfullmäktige och budgetdebatt var: "Vad får vi för pengarna?" och "Var kommer pengarna ifrån?", ställda från olika håll på den politiska kartan.

Det skulle bland annat tas beslut om vilken budget som ska gälla för år 2020 och föga förvånande var det den styrande koalitionens budget som i slutändan fick flest röster.

Vägen dit gick dock på tisdagen via några timmars debatt på en tidigarelagd fullmäktigestund. Kent Pettersson, S, visade upp en trollstav han fått av en vaktmästare som han inte lyckats använda.

– Men jag fann en tröst i att moderater inte heller kan trolla.

Tommy Jonsson, som förde M:s talan i sjukfrånvarande gruppledaren Anna af Silléns frånvaro, kontrade med ett:

– Vi har hatt också...

Så långt allt humoristiskt. Urban Granström var mer allvarlig när han anklagade oppositionsbudgetarna för att bluffa.

– Moderaternas resonemang håller inte. Det kan du fråga en ekonomichef eller vem som helst, har man en besparing så ökar kostnaderna. De har fel i att de kan satsa mer pengar. Alla har en massa förslag, men många av dessa görs redan i kommunen. Sedan är det bra att det finns en samsyn generellt om vart vi är på väg, sa Granström.

S-, C-, MP-budgeten fick 31 röster av 61 tack vare en överenskommelse mellan S och Vänsterpartiet, medan M-budgeten det stod mot i slutändan fick 23 röster, stöttad av Sverigedemokraterna. Liberaler och kristdemokrater lade ner sina röster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!