Corona: Psykolog om vårt agerande

Under coronakrisen har beslutsfattare stoppat flyg och fått människor att drastiskt agera annorlunda. Klimatpsykolog Kata Nylén tror sig veta varför vi inte agerar lika drastiskt när det gäller klimatet.

Psykolog Kata Nylén hoppas coronaviruset kan hjälpa oss att inse riskerna med klimatförändringar och behovet av att agera kraftfullt.

Psykolog Kata Nylén hoppas coronaviruset kan hjälpa oss att inse riskerna med klimatförändringar och behovet av att agera kraftfullt.

Foto: Karin Boo

Nyköpings kommun2020-03-16 13:38

– Vi har haft skogsbränder men för gemene man märker vi inte av de förändringarna i naturen som faktiskt sker, säger psykolog Kata Nylén, som bland annat skrivit "Klimatpsykologi – hur vi skapar hållbar förändring".

Hon tycker hotet från den pågående pandemin är intressant att studera ur ett beteendeperspektiv. Stora drastiska åtgärder har avlöst varandra. Skillnaden mellan klimatkrisen och corona handlar bland annat om närhetsprincipen, tror hon. I den rika vita delen av världen märks inte klimatkrisen i samma utsträckning – som exempelvis att den biologiska mångfalden minskar även i Sverige. Coronakrisen är däremot väldigt påtaglig. 

Det pågående utbrottet visar att människor har en förmåga att ställa om och skapa en förändring. 

– Vi lyssnar på myndigheternas råd när vi upplever att det verkligen gäller, säger hon.

Klimatförändringarna och det som av många forskare kallas det sjätte stora massutdöendet – att arter av däggdjur, groddjur och fåglar försvinner – har ett problem.

– Politiker och beslutsfattare kommunicerar inte det akuta läget och det märks inte heller på besluten.

Under coronakrisen agerar politiker och fattar beslut som påverkar storskaligt.

– Nu visar de att det finns en enorm kapacitet att ta stora modiga beslut.

Hon tar som exempel att gränser och skolor har stängt i flera länder, men även karensdagar som slopas i Sverige.

– Det här påverkar hur andra människor beter sig. "Fördelen" med corona är att den drabbar oss.

Dessutom agerar många fler solidariskt under krisen. De allra flesta är inte akut hotade av viruset, som studier visar, men ändå är många försiktiga för att skydda de som befinner sig i utsatta grupper och för att inte överbelasta vården.

– För tillfället drabbar inte klimatet Sverige i så stor utsträckning men det drabbar miljontals andra människor.

Hon tar som exempel torka och stora stormar som är konsekvenser av att klimatet blivit varmare.

Däremot är hon inte imponerad över bunkringsfenomenet. Där ser hon ett skadligt individualistiskt tänkande som beror på förberedelsebrist.

– Hade vi varit mer tränade att lösa saker tillsammans – litade på kollektivet – då hade förmodligen inte människor agerat så.

Hon tror den pågående utsläppsminskningen blir kortvarig.

– När det här är över blir det business as usual.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!