– Jag har varit sjuk i fyra veckor nu. Febern har gått upp och ner, men på vårdcentralen ville de inte ens skicka mig för prov, säger Annette Olsson, 61.
Hon är Nyköpingsbo i några veckor till. Hon planerar en flytt till en lägenhet i Västra Götaland, nära barnbarnen - men så slog viruset till. Flytten fick vänta. Istället ligger hon på Nyköpings lasaretts intensivavdelning tillsammans med flera andra med samma diagnos - de har smittats med Coronavirus.
– Jag har varit med om tre hjärtinfarkter. Men det här är det värsta jag varit med om, säger hon.
Efter minst tjugo år utan en enda förkylning fick hon plötsligt feber och ont i bröstet när hon andades.
– Jag går sällan ut, men där någon gång så var jag nere till affären det var väl då jag fick det, säger Annette Olsson.
Hon har stannat hemma sedan dess. Vårdcentralen skickade hem henne med Alvedon. Men i tisdags gick det inte längre. Annettes feber slog i taket och hostan brann i bröstet. Hon fick ta ambulansen direkt. Nu ligger hon på Nyköpings lasarett.
– Det är svårt att veta hur många här som har corona men vi är åtminstone tre stycken, säger Annette Olsson.
Sörmland drabbas hårt av coronakrisen. Personalläget är kritiskt i flera kommuner. Bristen på vårdmateriel har dessutom gjort att äldreomsorgen drabbats av stölder och Region Sörmland, som driver Nyköpings lasarett, är i stabsläge.
När Annette Olsson fördes in till lasarettet i tisdags. Där slogs sjukdomen fast omedelbart.
– Det är säkert mer än 20 år sedan jag var förkyld sist, ingen influensa eller något, och när jag väl blir sjuk så får jag det här helvetet, säger hon.
Annette Olsson ska nu skickas hem från sjukhuset.
– Jag ska åka "corona-ambulans" hem. Jag är såklart orolig för hur det ska gå. Hur ska jag orka allt, det är inte är så lätt när man inte mår hundra. Jag skrattar för det är så ofattbart eländigt, det är ingen rim och reson, säger hon.
Eftersom hon inte är friskförklarad kommer hon heller inte kunna ta buss eller taxi. Därför får hon skjuts av ambulansen.
– Jag smittar, det är klart att jag gör. Och jag vill ju inte smitta någon. Min sons fru väntar barn, jag har barn och barnbarn, säger Annette Olsson.
Fredrik Gustafsson på Region Sörmland svarar på kritiken.
– Läkare bedömer om patienter är färdiga för att skrivas ut från sjukhus. Är man inte i behov av sjukhusvård skrivs man ut enligt de rutiner som finns, säger han.