– Vår personal är påläst och förbereder operativt hur man ska kunna jobba i olika scenarion inne på akuten, säger Karin Svalgård, verksamhetschef för akutkliniken på Nyköpings lasarett.
Tillsammans med akutklinikens vårdenhetschef Rose-Marie Lundvall möter hon upp SN vid det tält som rests vid lasarettet. Här ska alla patienter som söker hjälp på akuten, och som samtidigt har luftvägssymptom som exempelvis hosta och ont i halsen, få en första bedömning innan de slussas vidare.
Syftet är att undvika risken att patienter med luftvägssymptom blandas med patienter utan dessa symptom. Tältet fungerar som ett undersökningsrum. Skyddutrustning finns på plats, personalen pratar med patienten och har möjlighet att undersöka feber och hur personen andas.
Det handlar om att skilja patientflödena på akuten åt och Karin Svalgård är tydlig kring vad som gäller.
– Det här tältet är absolut inte någon öppen coronamottagning, utan det står här för att vi ska kunna hantera vårt normala flöde på akuten och skilja patientgrupperna åt så att smittan inte sprids, säger hon.
Enligt rådande nationella riktlinjer är det nu endast patienter som redan vårdas på sjukhus, eller de som har behov av sjukhusvård med akuta luftvägsbesvär, som coronatestas. Är man orolig är rådet att ringa den nationella coronalinjen på 113 13, har man symptom och är osäker på vilken vårdnivå man ska välja, ring 1177.
På Nyköpings lasarett förbereder man sig nu på olika typer av scenarion framöver.
– Just nu har vi det ganska lugnt men vi förbereder oss för en lite högre belastning. Vi samverkar mycket väl inom Nyköpings lasarett och över gränserna för att kunna förbereda oss på att ta emot många patienter om det kommer behövas, säger Karin Svalgård.
Trycket på personalen är hårt vittnar akutklinikens vårdenhetschef Rose-Marie Lundvall om, men samtidigt finns det ändå värdefull tid att samla kraft och återhämta sig.
– Vi har nu ett mindre flöde än tidigare på akuten, det gör att man kan få lite andrum och börja göra reflektioner kring rutiner och känna sig förberedd som personal, det underlättar jättemycket om vi hamnar i ett läge där vi behöver öka tempot, säger Rose-Marie Lundvall och tillägger:
– Utan personalens flexibilitet och vilja att göra gott hade vi inte kunnat hantera det här. Vi är verkligen stolta och tacksamma.