– Det ska lysa så länge det är mörkt och behövs. Det är viktigt, framför allt för de oskyddade trafikanterna, säger Lars Nordquist, verksamhetansvarig för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF i Sörmland.
Gatubelysningen i Nyköping regleras efter ett system baserat på tider för solens upp- och nedgång, säger Billy Törnkvist.
– Det är ungefär likadant i hela Sverige. Belysningen tänder och släcker oavsett vad det är för väder. Systemet klarar inte att anpassa sig efter vädret.
Lamporna vid övergångsställena kan alltså slockna tvärt trots att molnen ligger som ett täcke över stan och asfalten är svart som natten.
– I skymningen låter vi lamporna tändas lite innan solen gått ned. Det gäller att hitta en nivå som är lämplig året runt, säger Billy Törnkvist.
Enligt honom skulle det kosta oförsvarligt mycket att låta gatubelysningen vara tänd en halvtimme längre per dygn.
– Fem procents längre brinntid skulle kosta ungefär 300 000 kronor på ett år. Det är det inte värt.
Billy Törnkvist säger att det inte är möjligt att utöka tiden för belysning ens under en begränsad tid i november/december.
– Systemet klarar inte av det. Det kanske bara behövs varannan dag och då får jag skäll för att det lyser trots att det inte behövs. Det är en avvägning, man får tåla att det är lite mörkt ibland, säger han.