De lär bli nya ersättare för SD i fullmäktige

Länsstyrelsen har utsett två nya namn som ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, men det kan bli omtag.

SD:s avbytarbänk i fullmäktige får delvis nytt utseende.

SD:s avbytarbänk i fullmäktige får delvis nytt utseende.

Foto: Marcus Langbrandt

Nyköpings kommun2019-11-10 07:43

Vid senaste kommunfullmäktige i Nyköping konstaterades att Sverigedemokraternas ersättare Hans Hedlund ansökt om att få lämna sina positioner, något som även beviljats. Detta var även tidigare fallet med en annan SD-ersättare, Raymond Mroczek.

I sådana lägen hemställer kommunfullmäktige till Länsstyrelsen om ny sammanräkning för att utse ny ersättare, vilket baseras på den valsedel partiet hade till senaste val.

SD:s ordförande och vice gruppledare i Nyköping, Thom Zetterström, hade på torsdagsförmiddagen fortfarande inte blivit informerad om beslutet, men konstaterade då att inga personkryss borde stöka till något utan att ersättarnamnen torde bli Ann-Sophie Nygren och Markko Piippo, något som sedan framgick av utskick från Länsstyrelsen till kommunen.

– Men vad jag vet har Ann-Sophie deklarerat att hon inte har tid så det är väl något som kommer att gå tillbaka, men först måste hon ju bli vald för att kunna avsäga sig platsen. Så vi räknar med att det kommer bli Ole Thronborg och Markko när allting är klart, säger Thom Zetterström.

Han befarar dock att det i värsta fall kan dröja innan allt kommer på plats rent officiellt då nästa fullmäktige är på tisdag men att nästa därpå är först i februari, då december månads kommunfullmäktige har ställts in som en besparingsåtgärd från kommunens sida.

SD har dessutom utsett vem som ska efterträda avhoppade Hedlund på ersättarplats i vård- och omsorgsnämnden. Det blir Gunn Ceder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!