Arbetet med att skapa ett bostadsområde vid Lappetorp påbörjades 1999. Skärgårdsbyn, som heter "Lappetorp vid havet" består i dag av 44 hus, en tennisbana, lekplats, ett par pooler – och en småbåtshamn.
Hamnen har vuxit fram genom åren. Till en början ersattes gamla bryggor och sedan byggdes nya. I dag finns här plats för 200 småbåtar, enligt Länsstyrelsen. Enligt ägarna handlar det om 125 till 140 båtplatser.
– Folk som bor här i skärgårdsbyn har sin båt i hamnen, men också människor från andra delar av Sörmland och även från Stockholm, säger Jan G Jansson, en av de privata aktörer som köpte marken 1999 och utvecklade området till vad det är i dag.
Till en början växte hamnen utan att det uppstod några frågor men 2017 reagerade Länsstyrelsen i Sörmland. Hamnen var nu så stor att det hade krävts ett tillstånd för vattenverksamhet att anlägga den, ansåg Länsstyrelsen och krävde med hot om vite att ett tillstånd skulle sökas.
Förutom att Länsstyrelsen reagerade mot småbåtshamnens storlek konstaterade man också att den byggts på en plats med en känslig och skyddsvärd marin miljö, något som även Naturskyddsföreningen har påtalat. Bara skyddsvärdena gör att ett tillstånd måste inhämtas, menade Länsstyrelsen.
Jan G Jansson och hans kollega överklagade Länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. De hänvisade till att de följt detaljplanen för området och genom alla år haft kontakt med berörda myndigheter i takt med att skärgårdsbyn växt fram.
Mark- och miljödomstolen gav dem rätt. Det behövdes inget tillstånd för hamnen. Domstolen bedömde nämligen att hamnen var mindre än vad Länsstyrelsen menade. Detta eftersom domstolen inte räknade med ytan mellan de fasta bommar som fanns på bryggorna, något som Länsstyrelsen gjort.
Länsstyrelsen, naturskyddsföreningen och sportfiskarna överklagade till Mark- och miljööverdomstolen, som nu har slagit fast att det var Länsstyrelsen som räknade rätt.
– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det här. Vi har verkligen försökt att göra allt rätt. Självklart ska vi försöka göra allt rätt nu också och ansöka om tillstånd efter konstens alla regler, säger Jan G Jansson.
Vad händer om ni inte får något tillstånd?
– Det vågar jag inte sia om. Det blir bara spekulationer. Men det är klart att det vore tråkigt för dem som har sina båtar här, säger Jan G Jansson.
Fotnot: I en tidigare version av texten fanns enbart Länsstyrelsen uppskattning av antalet båtplatser med.