Årets julgran har odlats fram i Grisslehamn strax utanför Norrtälje och transporterades till Nyköping tidigare denna vecka.
Fram till rondellen vid Folkungavallen gick allt som planerat men vid den låga tunneln under järnvägen uppstod problem. Det händer då och då att bussar och lastbilar fastnar vid tunneln - så även denna gång.
– Jag hade inte levererat till Nyköping tidigare och det visade sig att ekipaget var för högt. Efter rondellen fick jag tvärbromsa, säger Göran Schnitzler, granleverantör och landskapsarkitekt.
För Görans del var den enda lösningen att försöka vända lastbilen. En inte helt lätt manöver på den vältrafikerade Brunnsgatan, inte minst eftersom hela ekipaget mätte 15 meter, varav bara granen som låg på släpet upptog 12 meter.
Som tur var fick han god hjälp av tre förbipasserande stavgångare som kunde hjälpa till att dirigera när lastbilen behövde backa och vända.
– Jag fick köra över i fel körfält och behövde verkligen någon som gick bakom eftersom jag satt själv i lastbilen och hade en stor gran på flaket.
– Jag fick sådan himla bra hjälp av det här gänget och vill verkligen tacka dem för insatsen.
Därefter fick Göran köra ut på E4 igen och ta en annan infart in mot torget där granen sattes på plats.
Vad tycker du om årets gran?
– Den är jättesnygg, odlad utan kemikalier och bekämpningsmedel i närmare 25 år.
Från samma odling i Grisslehamn har Göran Schnitzler levererat granar hela vägen från Uppsala ner till Nyköping. Nyköpings kommun har köpt in granar den vägen de tre senaste åren. Anledningen till det är att det råder brist på fina lokala granar, berättar Helena Göransson, driftchef på kommunens parkavdelning.
– Vi köper in för att säkerställa att vi får en fin gran. Tidigare har vi försökt hugga i egen skog eller fått erbjudande från fastighetsägare som velat bli av med sina granar, men det har blivit sämre och sämre med det.
Runt 20 000 kronor kostar det att köpa in granen, då hjälper leverantören även till att sätta upp den på torget. Till nästa år kan det dock bli en lokal granlösning, på nytt.
– Det är möjligt att det blir så, hittar vi en lokal gran med den kvaliteten vi vil ha så tar vi naturligtvis den, säger Helena Göransson och tillägger:
– Om det finns fina granar ute i någon trädgård så får man gärna höra av sig till oss, då åker vi ut och tittar på den och de kan få den huggen och borttagen.