Efter 38 timmars arbete kunde branden släckas

Efter att ha jobbat hela natten kunde räddningstjänsten vid åttatiden på lördagsmorgonen blåsa av släckningsarbetet i Studsvik.

38 timmar skulle det dröja innan räddningstjänsten kunde avsluta släckningsarbetet av den brand som startat i Cyclife Swedens lokaler på Studsviks skyddsområde.

38 timmar skulle det dröja innan räddningstjänsten kunde avsluta släckningsarbetet av den brand som startat i Cyclife Swedens lokaler på Studsviks skyddsområde.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköpings kommun2019-11-09 11:24

Under fredagskvällen och natten mot lördag har räddningstjänsten bekämpat den brand som fortsatt att brinna i taket på den byggnad som börjat brinna på torsdagseftermiddagen. Under fredagen hade räddningstjänsten problem med att nå branden då den härjade i mitten av byggnadens tak. En omständighet som försvårat släckningsarbetet är att byggnaden där branden startade är 500 kvadratmeter stor och har en takhöjd på tio meter. Byggnaden hade även risk för att ha låg bärighet i och med att stål som höll uppe taket har en tendens att bågna vid höga temperaturer. Branden fick därför under en längre tid bekämpas från stegar på sidan av byggnaden.

Men efter en tid togs beslutet att beträda taket, något som gjorde under stäng övervakning av brandmän iförda säkerhetslinor. 

– När vi väl kunnat bekräfta att taket hade bärighet gjordes ett antal hål i taket för att bättre komma åt branden och kunna lokalisera om elden spridit sig, säger Martin Wendt, insatsledare vid Sörmlandskustens Räddningstjänst.

Under kvällen och natten har räddningstjänsten successivt kunnat minskat på personal som jobbat med släckningsarbetet och vid åttatiden på lördagsmorgonen kunde man officiellt förklara att branden var släckt.

Byggnaden har nu lämnats över till fastighetsägaren.

Det är fortfarande oklart hur branden kunnat starta i Cyclifes Swedens lokaler, på Studsviks skyddsområde. En brandutredning kommer utreda brandförloppet men polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!