I fredagens SN rapporterade vi om Åke Alm som för omkring sex år sedan fick en hjärtinfarkt och som sedan dess gått på återkontroller. Men i år fick han ingen kallelse. Svaret han fick var att det inte fanns några hyrläkare kvar på grund av ekonomisk obalans. Någon kommentar från primärvården fick vi inte då, men i dag svarar divisionschefen Anna Ormegard på våra frågor.
Hon säger att det stämmer att det har dragits ned på antalet hyrläkare inom länets primärvård. Från 2017 till 2018 gjordes en minskning av hyrläkarna från tretton till tio procent av den totala personalkostnaden. I dag är de 20 till antalet.
– Vi jobbar hela tiden med att minska hyrpersonalen. Det nationella målet är att de ska utgöra två procent av den totala personalkostnaden för primärvården. Orsaken är att värna om kontinuiteten för patienterna och därför är en fast anställd läkare att föredra. Att hitta en balansgång med så få hyrläkare som möjligt och som verksamheten kräver är något vi har jobbat med hela året och fortsätter att göra, säger Anna Ormegard.
Vidare säger hon att en patient som är i stort behov av ett återbesök inte ska nekas det, även om hon inte kan uttala sig om Åke Alms fall. Däremot säger hon att icke akuta patienter kan få vänta längre än vanligt på att få sitt återbesök.
– Först tar vi alltid patienterna med mest akuta besvär, det vill säga de patienter med störst behov. Eftersom det är en långsiktig plan att minska hyrläkarna och att öka antalet fasta läkare kan det i en övergångsperiod vara en sämre läkartillgång.
Målet är att primärvården ska fastanställa fler än 20 läkare de kommande åren.
– Exakt hur många läkare det rör sig om beror på hur man ska definiera uppdraget, men åtminstone 20 stycken. Det är en diskussion som pågår inom primärvården tillsammans med den övriga hälso- och sjukvården. Just nu jobbar vi också jättemycket med rekrytering.
Men Anna Ormegard bekräftar också att det inte bara handlar om en svårighet att anställa dessa eller om kontinuitet för patienterna. Den ekonomiska aspekten spelar också in.
– Det är klart att den gör det eftersom det är dyrare med hyrläkare. Men den största anledningen till att vissa patienter får vänta längre är trots allt kvalité och kontinuitet. Sedan ska vi också komma ihåg att vi har fler mulitsjuka och ökad psykisk ohälsa i dagsläget, vilket gör att läget tidvis är tufft, säger hon.