Efter önskemål - här ska hastigheten sänkas

Nyköpingsborna har haft synpunkter, nu agerar kommunen för att göra området säkrare.

"Inte optimalt med 60", tycker trafikplanerarna som vill sänka hastighetsgränsen på Arnöleden förbi Strandparksvägen.

"Inte optimalt med 60", tycker trafikplanerarna som vill sänka hastighetsgränsen på Arnöleden förbi Strandparksvägen.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköpings kommun2019-10-03 20:49

Från korsningen Arnöleden/Örstigsleden och fram till Spelhagen susar trafiken fram i 60 kilometer i timmen.

Samtidigt växer området kring Strandparksvägen, där bland annat äldreboendet Myntan ligger. Området har en egen busshållplats där resenärer som ska åka söderut måste korsa Arnöleden via ett övergångsställe. Ingen optimal situation anser trafikplanerarna Alvin Osmancevic och Edgars Gotlands på Nyköpings kommun.

–  60 kilometer i timmen är maxgränsen för att anlägga övergångsställen. Och med tanke på att det är ett övergångsställe och en busshållplats där så är det inte optimalt med 60, säger Alvin Osmancevic.

Kommunens vilja är att sänka hastighetsgränsen till 40 kilometer i timmen, cirka 80-90 meter innan busshållplatsen och infarten till Strandparksvägen, och vidare in mot centrala Nyköping. En orsak till detta är de synpunkter som kommit in från allmänheten.

– Vi lyfter frågan eftersom det har kommit in väldigt många önskemål och på grund av förtätningarna runt Strandparksvägen, säger Edgars Gotlands.

Inget definitivt beslut är taget än. 

–  Vi skickar ett förslag till polisen som ska yttra sig. Om de inte har några synpunkter så beslutar kommunen om hastighetssänkning, säger Edgars Gotlands.

Finns det fler sträckor där det kan bli aktuellt att sänka hastigheten till 40?

– Det finns önskemål om att sänka hastigheten på delar av Örstigsleden där det är mycket trafik. Vi jobbar med den frågan.

Karta: Strandparksvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!