Elevernas oro över studenten: "Nervöst"

Moa, Kajsa och Edith är tre av alla gymnasieelever som tvingas studera hemifrån. Nu oroar de sig över vad som händer med deras student: "Vi kanske får springa ut via datorn".

Kajsa Björklind och Esther Järvling tycker båda att hemundervisningen har fungerat bra såhär långt.

Kajsa Björklind och Esther Järvling tycker båda att hemundervisningen har fungerat bra såhär långt.

Foto: Privat

Nyköpings kommun2020-03-31 10:03

– Det är nervöst för man vet ju inte hur det blir med studenten, om det blir något utspring eller om man får göra det via datorn, säger Moa Runefeldt, sistaårselev på Nyköpings Enskilda gymnasium.

Hon berättar att det talats om att datumet för studenten kanske kommer att flyttas fram men för fler av hennes klasskompisar skulle det orsaka problem med sommarjobb och för de som ska göra lumpen. 

Något som oroar Moa och klasskompisarna Kajsa Björklind och Esther Järvling.

Eleverna har studerat hemifrån sedan den 17 mars när gymnasieskolorna i hela landet stängde och sedan 27 mars råder förbud för allmänna sammankomster med fler än 50 personer – som exempelvis vid studenten. 

– Det känns jättetråkigt, vi hoppas det blir bättre till sommaren så student och balen blir av som vanligt. Men festerna innan och "beppen" kommer ju troligtvis inte bli av, säger Esther. 

Snart har tjejerna pluggat hemma i två veckor och beskriver att det ovant. Man måste hitta nya rutiner både för hur man ska studera men även för att få in rörelse i vardagen, för det blir mycket stillasittande. De finns också en stor saknad efter klasskompisarna och den sociala kontakten.

– Jag tycker det går bättre än jag förväntat mig att studera hemifrån. Men det är en liten utmaning att hålla disciplinen och svårt med tekniken emellanåt, säger Moa och fortsätter:

– Vi visar varandra mer uppskattning nu. Förut tog man kompisarna för givet eftersom de alltid var där.

Kajsa och Esther sitter hemma tillsammans och skriver gymnasiearbete när SN talar med dem över telefon.

– Vissa saker har blivit bättre när vi studerar hemifrån, lärarna gör ett jättejobb och är duktiga på att förklara utförligare vad och hur vi ska göra saker, säger Esther.

Att de nationella proven är inställda är inget som oroar de två eleverna och de säger att de kommer att få göra likvärdiga prov. Moa hade däremot gärna gjort de nationella proven för att ha en chans att höja betygen – något hon tror blir svårare nu.

Även högskoleprovet har ställts in. 
– Jag skulle ha gjort det för första gången, det är synd nu när man tagit sig tid att plugga. Men värst är det för de som ville söka utbildningar med hjälp av det, själv har jag tänkt att ta en paus från studier till 2022 och passa på att jobba, säger Moa.

På kommunala Nyköpings gymnasium planerar redan utifrån ett scenario där distansundervisningen kan komma att fortsätta vårterminen ut. Per Skogqvist, huvudman och biträdande rektor på Enskilda, konstaterar att de anpassar sig till beskeden från myndigheterna och att det finns risk att distansundervisningen "kan bli långvarig".

– Utmaningen just nu är att kunna stötta de elever som kanske hade det svårt med studierna innan, att hjälpa dem in i det här nya arbetssättet. Nu har vi bara jobbat såhär i en vecka men intrycket är att många elever tycker att det är tydligt vad man ska göra och att examinationer har fungerat rätt så bra, säger Per Skogqvist.

Han tror och hoppas att sistaårseleverna ska kunna ta sin examen som tänkt, 12 juni, men mycket är osäkert. Hur det blir med den traditionella båtturen som ingår i Enskildas studentfirande är det svårt att sia om.

– Vi har inte kommit långt i de tankarna, det känns ju avlägset idag men man vill ju vara optimist. Någon lösning ska vi kunna hitta på.

Stängda skolor

Den svenska regeringen har rekommenderat alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor i landet att hålla stängt. I Nyköpings kommun bedriver gymnasieskolorna (med undantag för gymnasiesärskolan) och Campus Nyköping distansundervisning sedan 18 mars.

Än så länge finns inget regeringsbeslut gällande stängning av grundskolor, men lokalt i Nyköping har Mikaeliskolan beslutat att bedriva undervisningen för årskurs 7-9 på distans, tills vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!