Ett isflak kommer fraktat – till Kolmården

Kravspecifikationen: Ett plastflak som ska kunna tåla en delfin. På fredagen levererade Nyköping Komposit konstruktionen till Kolmårdens djurpark.

Thomas Lenninger lägger en sista hand på isflaket innan leveransen till Kolmården.

Thomas Lenninger lägger en sista hand på isflaket innan leveransen till Kolmården.

Foto: Tobias Johannesson

Nyköpings kommun2020-02-08 07:10

Arbetet i företagets anläggning på Arnö har pågått i ungefär tre veckors tid. Här har hela konstruktionen tillverkats och den bygger på önskemål och ritningar från Kolmården, utformningen har sedan modifierats något i samspråk med djurparkens personal och under fredagsmorgonen lastades "isflaket" för transport till Östergötland.

 – Det här är en flytbrygga till delfinshowen. Kärnan är av frigolit och divinycell, sedan är den plastad ungefär som ett båtskrov på utsidan, berättar Otto Grubbström Skondras, samtidigt som kollegan Thomas Lenninger gör den allra sista finishen på flytbryggan.

– Bryggan väger kanske 100 kilo, kravspecifikationen var att den skulle tåla en delfin, säger Thomas skämsamt.

Duon tog över Nyköpings Komposit tillsammans med ytterligare en kollega efter årsskiftet, från Stefan Bjärle som tidigare ägde Stegoplast under många år.

– Han letade efter någon som var intresserad av konstdelen och jag har jobbat som skulptör och inom reklam och marknadsföring, Thomas är konstruktör i grunden men har även jobbat mycket med egna projekt, säger Otto.

Nyköpingsföretaget har tidigare jobbat med bland annat legotillverkning av plastprodukter för verkstadsindustrin, men på senare år även med specialkonstruerade konstverk i armerad plast till offentliga miljöer.

Bland dessa finns till exempel de tre färgglada figurerna utanför entrén till Sörmlands museum i Nyköping och den stora välkomstskylten till Kolmårdens djurpark.

Nyligen levererades en specialbeställd skulptur till ishallen i Gällivare och arbetet med att färdigställa ett konstverk modell större till Östra Sjukhuset i Göteborg pågår för fullt.

Och det är just den konstnärliga biten som tilltalar Otto Grubbström Skondras och Thomas Lenninger, framför den tidigare produktionen riktad mot verkstadsindustrin. Att konstruera konstverk i armerad plast är också en nisch som Nyköping Komposit är relativt ensamma om.

– Vi kommer fortsätta jobba mot konstvärlden, det är en kul bransch med kul utmaningar. Sedan vill vi jobba mer med scenografi, inredning och den typen av specialuppdrag.

–  Det handlar även om att utforska de nya material som kommer, inte bara jobba med plast. Vi har inlett diskussioner med KTH i Stockholm där man forskar på biokomposit, material som inte är olje- utan växtbaserade, säger Otto  Grubbström Skondras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!