Fängelse och miljonskadestånd efter bilbluff

På fredagen kom domen mot två personer som bluffade till sig exklusiva bilar genom att arrangera köp via en bilfirma i Nyköping.

Två Nyköpingsbor dömdes på fredagen till fängelsestraff för att ha bluffat till sig exklusiva bilar.

Två Nyköpingsbor dömdes på fredagen till fängelsestraff för att ha bluffat till sig exklusiva bilar.

Foto: Otilia Bogen

Nyköpings kommun2019-11-29 19:00

En Nyköpingsbo i 30-årsåldern som stod åtalad i den omfattande bedrägerihärvan döms till två års fängelse och ska betala sammanlagt drygt 3,2 miljoner i skadestånd till ett finansbolag samt till ett antal privatpersoner. 

Mannen döms för tolv fall av grova bedrägerier. Han har samarbetat med en man i 35-årsåldern, även han från Nyköping, som döms till fängelse i ett år för flera bedrägerier. Ytterligare en Nyköpingsbo i 25-årsåldern stod åtalad i samma härva, han frikänns dock av tingsrätten. 

Enligt domen hade de dömda männen tillsammans i ett av fallen lurat till sig en Audi R8 med ett uppskattat värde på 690 000 kronor genom att vilseledande förmå en privatperson att sälja och överlämna sin personbil till en bilfirma och uppgett att betalningen ska ske efter några dagar trots att de redan vid avtalets ingående inte hade den avsikten och inte heller sådan förmåga. Enligt domen begicks gärningen med uppsåt. Brottet bedöms som grovt bedrägeri. 

30-åringen döms också för att i egenskap av företrädare för en bilfirma vilselett anställda vid ett finansbolag att betala ut 150 000 kronor vid flera tillfällen. Vilseledandet har bestått i att mannen skickade in en förfalskad låneansökan kring en bilförsäljning och finansbolaget har med ansökan som grund fört över pengar till bilfirman. 

Förutom fängelse och skadestånd har den 30-åriga Nyköpingsbon även belagts med näringsförbud under en femårsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!