Får åter kritik för bristande bokslut

Den externa revisionsbyrån Pwc riktar kritik mot kommunens bokslut och det är inte första gången kommunen får kritik.

Kommunen ser inte ut att ha en budget i balans under 2019 och förväntas ha ett negativt resultat vid årsbokslutet.

Kommunen ser inte ut att ha en budget i balans under 2019 och förväntas ha ett negativt resultat vid årsbokslutet.

Foto: Sandra Nordin

Nyköpings kommun2019-10-28 18:15

I dagsläget ser det enligt revisionen inte ut som att de fastställda målen som fullmäktige satt för år 2019 kommer uppnås. Kommunen har för närvarande ett underskott på 62 miljoner kronor vilket är 120 miljoner kronor sämre än projekterat.  

Det medför att kommunen inte kommer nå balanskravet 2019. Balanskravet innebär att en kommuns kostnader inte ska överstiga intäkterna. En kommun har tre redovisningsår på sig att komma till rätta med ett års underskott och kan använda sig av överskott från tre efterföljande år för att täcka ett negativt bokslut. Under förra året hade bokslutet ett positivt utfall på fyra miljoner kronor men revisionsbolaget anser inte att kommunen uppfyllde balanskravet 2018. 

Urban Granström (S), kommunalråd, menar att det finns en risk att kommunen inte kommer att ha ett bokslut som uppfyller balanskravet 2019. 

– Vi håller på att genomföra förändringar för att få till en bättre ekonomisk styrning men det kommer ta tid. Ibland får jag känslan av att revisionerna bara vill att vi ska knäppa med fingrarna och så är det åtgärdat. Förhoppningen är att vi ska kunna hämta in underskottet under en de tre kommande åren med sparkrav och ett bättre samarbete mellan förvaltning och nämnder, säger han.

Enligt Anna af Sillén (M), oppositionsråd, menar att kommunen borde ha startat förändringsarbetet för flera åren sen och att ledningen nu är sen på bollen. 

– Det visar på en brist på aktivt ledarskap och kommunen kommer nu att stå sämre rustad för att hantera de sämre tiderna något som inte borde ske i en kommun som Nyköping, säger hon.

I revisionen får kommunen åter kritik för sin balansräkning. I balansräkningen finns 48 miljoner kronor budgeterat vilket är en ökning med 11 miljoner från förra året, ökningen kommer från ej attesterade leverantörsfakturor. Revisionsbyrån anser att de inte kan fastställa var drygt 18 procent av de ökade kostnaderna kommer från. Kommunen uppmanas också att se till att merparten av fakturorna är attesterade vid delårs- och årsbokslut. 

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att man efter att ha fått påbackning på den här punkten 2018 dessutom gör en avsevärd ökning av budgetposten till nästkommande år, säger Anna af Sillén.

Urban Granström anser att det finns en poäng i revisionens slutats och att man behöver se över det ekonomiska systemet för att fler fakturor ska attesteras vid delårs- och årsbokslut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!