Fler utlandsfödda startar företag i Nyköping

Nyföretagandet ökar enligt statistik från Visma. I Nyköping är det många utlandsfödda som startar företag.

Allt fler väljer att starta eget företag i Nyköping.

Allt fler väljer att starta eget företag i Nyköping.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nyköpings kommun2019-10-04 10:12

Under det tredje kvartalet i år ökade antalet nyregistrerade företag i Sörmland med 24,3 procent. Birgit Båvner på Nyföretagarcentrum Östra Sörmland berättar att många utlandsfödda har valt att starta egna företag. 

–  Det är en väldigt stor ökning när det gäller utlandsfödda. Var fjärde som startar företag i Nyköping är född i utlandet. Förra året mellan januari till och med september hade vi åtta procent som var utlandsfödda och nu har vi 25 procent, säger Birgit Båvner. 

Att det är så många utlandsfödda som vill starta företag tror Birgit Båvner beror på att de hunnit etablera sig i samhället.  

– Många kom hit mellan 2014-2015 och har lärt sig svenska och etablerat sig i samhället. Man har förmodligen varit anställd och känner sig nu redo att starta företag. Det är väldigt många som har haft egna företag i sina hemländer.

Ett område där nystartade företag har ökat är jord och skog. 2018 fanns inga företag som hade startats i området medan det i år varit sju procent. 

– Det största området är konsult med 14 procent där det är specialistkonsulter som startar eget och jobbar med samma sak som de gjort som anställda. Handeln ligger högt och vi ser mycket av torghandel och nätbutiker.  

Den åldersgrupp där flest personer startar företag är mellan 40-50 år. 

– De flesta är i medelåldern och har jobbat många år och känner att de vill förverkliga en dröm. Ungdomar startar också i större omfattning och det är en effekt av ung företagsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!