Den docksöta flickan döptes i helgen enligt eritreansk tradition i närvaro av släkt och vänner. Hennes pappa Medhane Meresie bor än så länge i Storbritannien men mamma Elsa Teklay bor i Nyköping.
– Det är vårt första barn. Hon är en gåva från Gud och därför ville vi ge henne namnet "Gift", säger Medhane.
"Namnet Gift är inte ett lämpligt förnamn till ett barn. Ordets svenska betydelse har en negativ innebörd som skulle kunna medföra obehag för bäraren", skriver Skatteverket i sitt avslagsbeslut.
Föräldrarna hade inte en tanke på att namnet kunde misstolkas och vill förstås inte att dottern ska riskera att bli retad när hon börjar skolan.
–Och om vi ska bo här ska vi följa reglerna. Men kanske kan vi kalla henne "Giftie", säger Medhane.
Plan B är annars att ge flickan namnet "Hiyabel" som betyder "gåva från Gud" på tigrinska.
Eija Pietiläininen är handläggare på Skatteverket och en av dem som granskar de mer eller mindre fantasifulla namn som nyblivna föräldrar vill ge sina barn. En standardformulering vid avslag är att "Skatteverket ska ta extra hänsyn till hur ett namn kan uppfattas av omgivningen under uppväxten".
– Nyföddas förnamn ska väljas så att de inte lider men. Vi kollegor rådgör med varandra och om vi är osäkra får någon högre upp fatta beslut. Om man inte är nöjd med vårt beslut kan man överklaga, säger Eija Pietiläininen.
Ett föräldrapar i Gnesta som ville ge sitt barn mellannamnet "Pajen" har också fått avslag. Enligt Skattemyndigheten är det ett tilltal som framför allt används om och till små barn och är inte att betrakta som ett personnamn. Det kommer inte heller att finnas en liten gosse vid namn "Hellboy" i Julita.
De som vill att deras barn ska smälta in bland sina jämnåriga kan med fördel välja att kalla flickor Alice, Olivia, Astrid, Maja eller Vera, som enligt SCB var de vanligaste namnen på nyfödda töser förra året. De vanligaste pojknamnen var Lucas, Liam, William, Elias och Noah.
Högsta förvaltningsdomstolen har nyligen godkänt att ett barn får heta J i förnamn. Men förnamn får inte vara vilseledande, som exempelvis nödsignalerna SOS och Mayday, anger Skatteverket i sina riktlinjer. Siffror anses allmänt olämpliga som förnamn. Det är alltså inte troligt att barnet "100" eller romerska "IV" kommer att skrivas in i förskolan inom överskådlig tid.