Enligt Päivi Kavran, verksamhetschef för vård och omsorg, beror förflyttningen av personalen på att man under en längre tid inte följt evidensbaserade metoder på boendet.
– Brukarna på boendet har inte fått stöd i vardagen av kommunikationshjälpmedel som till exempel stödtecken och strukturtavlor. Det har också förekommit begränsningsåtgärder på boendet. Chefen som varit där har jobbat intensivt med fortbildning och handledning utan önskvärd effekt, säger hon.
Utöver det ska det även ha gjorts en allvarlig Lex Sarah-anmälan under förra året vilket tillsammans tvingat fram förändringarna på Stensgården.
Ingen läkare eller MAS har gjort en medicinsk bedömning av kvalitén av vården, vilket är brukligt. I de här fallet är det kommunen som tagit beslutet. Hur ser du på det?
– Det som hänt är inget önskvärt. Det är en sista åtgärd som vi satt in för att kunna de boendes livskvalitet och det verkar som att de förändringar bidragit till en förändring.
Verksamhetschefen ger som exempel att det inte förekommit några avvikelser kopplade till utåtagerande beteende.
Nu pågår en rekrytering och tills det finns full bemanning på boendet. Den rekryterade personalen jobbar tillsammans med stödpedagoger som funnits på boendet. Stödpedagogerna har en specialutbildning och har genomgått en fem veckors påbyggnadsutbildning.
En kurs som fackförbundet Kommunal menar skulle getts till personalgruppen på Stensgården. Enligt Mona Törnqvist, facklig företrädare på Kommunal, har det under en längre tid varit svårt att rekrytera personal vilket gjort att många i personalen saknar en specialutbildning.
Enligt henne har personalen fått information den 28:e januari där de fick veta att de skulle omplaceras, på dagen. De blev också arbetsbefriade med lön i väntan på ny placering. Senare under samma dag har medarbetarna fått träffat en representant från arbetsgivaren där de fick sin nya placering.
Mona Törnqvist menar att den dåliga arbetsmiljön bottnar i för många chefsbyten vilket gjort att personalen inte fått det stöd som de behövt från en chef.
– Personalen har under väldigt lång tid signalerat till sin chef att deras arbetsmiljösituation inte varit bra. Men boendet har inte haft något skyddsombud som kunnat göra anmälningen. Arbetsgivaren har brustit i sitt ansvar att ge personalen de verktyg som behövts för jobba på rätt sätt, säger hon.