FN:s äldredag firas med mässa i Nyköping

På tisdag bjuds pensionärer in till en äldremässa på Träffen. Det för att fira att det är FN:s internationella äldredag.

Stig Nordqvist, ordförande för SPF-distriktet välkomnade Britt-Marie Rönnbäck som ny ordförande för SPF Seniorerna Nyköping i september 2018.

Stig Nordqvist, ordförande för SPF-distriktet välkomnade Britt-Marie Rönnbäck som ny ordförande för SPF Seniorerna Nyköping i september 2018.

Foto: Eva Dalin/arkiv

Nyköpings kommun2019-09-28 13:13

Den första oktober firas de äldre runt om i världen eftersom det är FN:s internationella äldredag. Det görs även i Nyköping. Pensionärsorganisationerna SPF seniorerna, RPG, PRO och SKPF pensionärerna bjuder gemensamt in till äldremässa på Träffen. 

– Det är en internationell dag där man uppmärksammar de äldres situation. Det är viktigt att komma ihåg att man som äldre också har en plats i samhället och att man tar till vara på deras erfarenhet. Det finns en ålderism i samhället och vi upplever att man ibland inte lyssnar på de äldre, säger Britt-Marie Rönnbäck, ordförande i SPF seniorerna i Nyköping.

Under dagen kommer flera föreläsningar att hållas. Bland annat ska Läkemedelskommittén i Sörmland berätta om att kroppen inte fungerar på samma sätt som för de yngre. 

– Sedan har vi också en intressant föreläsning med Barbro Westerholm, riksdagsledamot och forskare, som ska berätta om de äldres livsvillkor. Den ser jag särskilt fram emot att ta del av, säger Britt-Marie Rönnbäck. 

Omkring ett 30-tal utställare kommer också att finnas på plats och berätta om sina verksamheter. Bland annat Nyköpings kommun och olika handikappföreningar. 

Förra året var det också äldremässa på samma datum. Britt-Marie Rönnbäck berättar att samtliga föreläsningar var fullsatta. 

– Jag uppskattar att det var omkring 500 till 600 besökare den dagen. Vi får hoppas att det blir stor uppslutning även i år, säger hon. 

Äldremässan är gratis och pågår mellan klockan 9.45 och 16.00. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!