Birgitta Nynäs har tvingats ha tandvärk i flera veckor, vilket vi har berättat om tidigare. I fredags hade vårdutvecklingschefen för Folktandvården i Sörmland, Christer Stenvinkel, inte möjlighet att svara på våra frågor. Under måndagen återkom han.
På grund av patientsekretess kan han inte uttala sig om Birgitta Nynäs fall. Däremot säger han att det alltid görs en preliminär bedömning av patientens läge genom att ställa olika frågor. Vid akuta besvär ska patienten få komma in samma dag. Men eftersom Birgitta Nynäs sökte vård efter klockan 12 på en lördag ställde det till det för henne.
– När det gäller helgjouren så är telefontiden mellan klockan 10 och 12. Men alla patienter som söker under den tiden hjälper vi samma dag, säger Christer Stenvinkel.
Hur tänker du kring att behöva ha tandvärk i flera veckor?
– Först gör allmäntandvården det de kan. Det kanske tar ett par dagar innan man kan se om behandlingen har lyckats eller inte. Har den inte gjort det kanske vi prövar en ny metod. Hjälper inte det heller kanske det har gått en eller två veckor, och då kan det bli fråga om att göra en smärtutredning för att få vidare hjälp.
Klarar allmäntandvården av när en patient har en blödningsrisk?
– I allmänhet hanterar allmäntandvården det. Men det beror på vad det är för typ av medicin som man äter. Äter man Waran måste man ta ett blodprov för att se att patienten ligger inom rätt intervall innan behandling kan påbörjas, avslutar Christer Stenvinkel.